dinsdag 29 maart 2016

Hartige wafeltjes

Een tip voor wie op zoek zou zijn naar een snel en lekker hapje: hartige wafeltjes met een dip van zure room en mierikswortel
(de foto is niet van schitterende kwaliteit want met de smartphone genomen)

Ik sneed een vel bladerdeeg in twee, smeerde 1 kant in met kruidenkaas en belegde dit met gerookte zalm. Het andere vel bladerdeeg werd op de zalmkant gelegd en dan sneed ik dit in kleine stukjes.

Het wafelijzer werd bovengehaald en terwijl de hartige wafeltjes aan het bakken waren, maakte ik de dip met 2 eetlepels zure room, een klein beetje mierikswortelpasta (naar smaak) en wat verse groene kruiden. 

Smullen maar!


zondag 27 maart 2016

Panna cotta in't kwadraat

Dat het een feestweekend en dus eetweekend zou worden, daar waren we al van overtuigd. Zowel op pasen als paasmaandag worden we immers bij de familie verwacht en gisterenavond kwamen 3 vriendinnen met het gezin op bezoek.

Als dessert stond er panna cotta met frambozencoulis op het menu. Het was nog maar de tweede keer dat ik het Italiaanse dessert klaarmaakte en beide keren was het een groot succes.

 Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 300 g melk
  • 300 g room
  • 180 g suiker
  • 5 blaadjes gelatine
  • 2 vanillestokjes
Bereiding:
  • Laat de gelatineblaadjes in een beker met koud water weken.
  • Doe de room en melk in een kookpot en verwarm op een matig vuur.
  • Voeg de suiker bij het melk/roommengsel.
  • Snij de vanillestokjes overlangs en schraap er de zaadjes uit. Roer ze door de warme melkroom en doe er ook de peulen bij. Laat nog even verder warmen.
  • Verwijder de vanillepeulen en los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in het warme mengsel. Roer met een garde.
  • Schenk het mengsel in een gietbeker en verdeel over de vormpjes. Zet ze in de koelkast en laat 3 à 4u opstijven in de koelkast.
Gisteren werkte ik dus af met een frambozencoulis, verse framboosjes en blauwe besjes. Twee weken geleden maakte ik de panna cotta met passievruchten van Jeroen Meus.

Hiervoor moet je gewoon 8 passievruchtjes uitlepelen in het melk/roommengsel op het moment dat je de vanillestokjes toevoegt. Mix en zeef het mengsel alvorens de gelatine toe te voegen en het mengsel in de vormpjes te gieten.

Ik werkte af met een krokantje van witte chocolade, rice krispies en pistachenootjes.


dinsdag 22 maart 2016

En toen stond de wereld ineens een beetje stil

Na een lange dag vol emoties, sirenes, wachten op nieuws over kenissen en in een staat van lockdown op mijn bureautje te zitten, ben ik vooral blij om mijn zoontje in de armen te sluiten en dat iedereen die ik ken ongedeerd is.

Honderden mensen, slachtoffers en familieleden, gaan een heel andere avond tegemoet. Terwijl de beelden binnensijpelen, besef je meer en meer wat er vandaag in onze hoofdstad is gebeurd.

Eveneens tonen de Brusselaars en Belgen hun hartverwarmende solidariteit om mensen op te vangen en thuis te krijgen. Die solidariteit tussen blanken, zwarten, christenen, moslims, joden,...is zo belangrijk om het terrorisme het hoofd te bieden.


When the morning turns into the darkest night, we need to let our hearts shine bright! #LightsForBelgium

zondag 13 maart 2016

Verslavende chocolate chip cookies

Vorige week bakte ik chocolate chip cookies voor Seppe's verjaardagsfeestje. De koekjes konden op heel wat bijval rekenen.

Deze week maakte ik een nieuwe portie klaar, maar deze keer met nog meer chocoladestukjes erin op aanraden van "het lief" en die andere chocoholic die ik liet proeven.
Ingrediënten:
  • 375 g bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 180 g suiker
  • 90 g havervlokken
  • 300 g malse boter
  • 200 g donkere chocolade
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
Bereiding:

  • Doe de bloem, bakpoeder, suiker en haver in de keukenmachine en meng met de deeghaak.
  • Snij de malse boter in stukjes en voeg één voor één toe aan de droge ingrediënten.
  • Voeg ook de eieren toe.
  • Snij het vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes uit de peul. Voeg toe aan het beslag en laat de machine op een hogere snelheid draaien tot je een egaal koekjesdeeg krijgt.
  • Hak de chocolade in stukjes en voeg de chocolade toe bij het deeg (maak de stukjes niet te klein)
  • Verpak het deeg in een velletje vershoudfolie en laat een halfuur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven op 175°C.
  • Neem de bakplaat en bedek deze met een vel bakpapier. Rol balletjes van het deeg met een diameter van 3 à 4 cm en schik ze op het bakpapier met voldoende ruimte ertussen. Druk de balletjes dan plat tot ze ongeveer even groot zijn.
  • Bak de koekjes 20minuten in de voorverwarmde oven.
  
De koekjes blijven in een afgesloten koekjestrommel een week lekker krokant, maar geloof me, de trommel zal leeg zijn voor de week om is. Smakelijk!

dinsdag 8 maart 2016

Traktatiezakjes

Seppe nam gisteren zijn cadeautjes mee voor de speelvriendjes bij de onthaalmama. Er stond immers een feestje gepland mét kroon en lekkere poffertjes.

Ik naaide de traktatiezakjes in dezelfde stof als de vlaggenlijn en de tafellopers die je in de vorige blogpost kon zien (kwestie van in't thema te blijven) en volgde het patroontje van "Zo Geknipt 2".

De zakjes werden gepimpt met een girafje in flockfolie. Alweer een kleine knipoog naar het geboortekaartje van Seppe.

Uiteraard moest er ook iets in de zakjes gestopt worden. Dat de Studio 100-machine draait als een trein daar zijn genoeg voorbeelden van, maar Bumba is toch wel echt één van de paradepaardjes. Seppe's eerste woordjes is "mama" (* trots *), maar tot wanhoop van papa is woordje nummer 2: "Umba" terwijl ons ventje naar de kaartjes op de kast wijst.


En dan viel het oog voor de traktaties op mini-boekjes van Bumba, een bellenblaas met de vrolijke clown en een madeleintje met de beeltenis van dé grote held van dreumesjes overal te lande.

Hopelijk zijn de kleine vriendjes blij met de nieuwe aanwinst.

maandag 7 maart 2016

Seppe 1 jaar!

Dit weekend werd er meer dan dubbel gefeest voor Seppe's eerste verjaardag! Ondanks het feit dat ik nog wat wankel op de benen stond na ziek geweest te zijn deze week, wou ik toch zelf zijn verjaardagstaart bakken.

Zaterdagochtend kwamen eerst de vrienden langs voor een brunch. Naast de koffiekoekjes, sandwichen en pistolets, maakte ik ook een pastasalade en quiche Margherita.



Na 's ochtends/'s middags ons buikje te hebben gevuld, kwam in de namiddag de familie langs voor gebak en avondeten.

Op het menu een biscuit gevuld met chocolademousse en versierd met de held van onze klein man (hoe kan het ook anders): Bumba. Ik bakte ook nog mini-cupcakes en chocolate chip cookies.






De vlaggenlijn, gemaakt voor de cake smash, werd opgehangen en ik maakte uit dezelfde stofjes tafellopers.
,
En geen verjaardag zonder kroon. Ik had nog een restje van het girafjespaneel van Bambiblauw liggen en legde zo nog eens de link naar Seppe's geboortekaartje en doopsuiker.
Na gisteren nog een gezellig uitstapje te hebben gemaakt met ons drietjes, kunnen we spreken over een geslaagd verjaardagsweekend voor Seppe!

zondag 6 maart 2016

Cake smash!

Een jaartje geleden mocht ik voor de eerste keer mijn kleine man in de armen nemen. Het eerste levensjaar van Seppe lijkt in een oogwenk voorbij te zijn gevlogen. Een jaar waarin mijn fototoestel altijd binnen handbereik was. Elk speciaal moment werd zorgvuldig vastgelegd.

Voor zijn eerste verjaardag wou ik graag een cake smash fotoshoot doen. Met een kruipertje die steeds naar de lens kruipt, zag ik dat thuis niet echt zitten en daarom gingen we half februari op bezoek in de fotostudio van Kshot. We hebben het voordeel (of nadeel) om 2 goede fotografes te kennen. We wisselen dus eens af. De zwangerschapsfotoshoot en nu dus ook de eerste verjaardagshoot gingen we bij Kelly op bezoek, voor de babyfotoshoot gingen we bij Saartje van De Fabeltjesfabriek. 

De taart voor de smash en de vlaggenlijn maakte ik zelf, onze knappe vent en Kelly deden de rest.


Het werd een leuke, maar vermoeiende namiddag. Vooral voor ons fotomodelletje dan. Maar hij deed het reuzegoed en kijkt graag recht in de lens met zijn betoverende ogen.
Gelukkige verjaardag lieve Seppe!