zaterdag 28 mei 2016

Gevulde gehaktbal met pasta verde

Het is alweer een tijdje geleden sinds mijn laatste blog. Het is schipperen voor mij tussen al mijn hobby's met als gevolg dat geen enkele ervan voldoende tijd krijgt. De hoofdbrok van mijn tijd gaat uiteraard naar ons zoontje van 14 maanden die sinds vorige week ook zelfstandig kan lopen (* trots *) en daarnaast probeer ik nog energie te vinden om te naaien (wat al even niet meer gelukt is), om te lopen (wat ook niet elke week van een leien dakje loopt om een halfuurtje aan huis te ontsnappen), te lezen en te koken. Oh ja, dan is er ook nog zoiets als het huishouden (zucht).

Ik heb me voorgenomen om opnieuw weekmenu's samen te stellen. Naast de snelle stoemp met worst of spaghetti die op werkdagen al eens snel uit de mouw worden geschud, zal ik ook elke keer een nieuw gerecht uit mijn reeks kookboeken op het menu zetten.

Deze week werd dat een gerechtje van mijn favoriete tv-kok, Jeroen Meus, in samenwerking met die andere jonge tv-kok, Wim Ballieu. Hier thuis zijn we al jaren fan van de gehaktballen van Ballieu en het gelijknamige kookboek en dus kon het niet anders dan een voltreffer worden, ondanks de stukjes courgette in de pasta verde (het lief is namelijk geen fan van de groene groente).
Zoals gewoonlijk paste ik hier en daar wat aan in het recept. Ik gebruikte minder courgette, minder verse kruiden, geen kaas, veel meer spinazie,...Wie het recept à la Meus wil volgen kan natuurlijk altijd terecht op de site van Dagelijkse Kost. Het is in ieder geval zeker dat je met de portie van Jeroen meer dan genoeg zal hebben. We kunnen morgen nog een bal en bordje pasta smullen.

Ingrediënten (4 personen):
  • 1 kg varkensgehakt
  • 300 g diepgevroren spinazieblokjes
  • 150 g paneermeel
  • 500 g tagliatelle
  • 1/2e courgette (ikzelf hou van groentjes en zou er gerust een volledig in doen, maar we compenseren een beetje om het lief ook content te stellen)
  • 250 g verse spinazie
  • 2 sjalotten
  • 1 teen look
  • een handvol verse peterselie
  • 2 eetlepels mascarpone
  • peper en zout

  
  • Verwarm de oven op 180°C
  • Vorm grote gehaktballen van het gehakt (ik nam voor 2 personen 500g gehakt en maakte er 4 ballen van. Als de ballen te groot zijn, garen ze moeilijker en trager in de oven) en duw er een putje in om een spinazieblokje of 2 in te stoppen.
  • Rol de ballen door het paneermeel en leg ze in een ovenschotel of op een bakplaat met een siliconen matje.
  • Bak de ballen 20 min in de voorverwarmde oven (afhankelijk van je oven en de grootte van de ballen, kan de baktijd variëren.).
  • Breng gezouten water aan de kook voor de pasta en kook beetgaar.
  • Pel en snipper de sjalotten, snipper de look fijn en plet ze met de platte kant van je mes. Beiden mogen in een pot met olijfolie gestoofd worden.
  • Snijd de courgette in kleine blokjes. Was de spinazie en peterselie en nadat deze zijn uitgelekt, zet je er het mes eens in.
  • Doe de courgette bij de sjalot en look en laat even stoven. Voeg de spinazie en peterselie toe om mee te laten bakken.
  • Smelt de mascarpone bij de groenten en kruid met peper en zout.
  • Doe een lepel kookvocht van de pasta bij de groenten en roer er nadien ook de afgegoten pasta door. 
  • Serveer met de gehaktbal bovenop de pasta. Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten