woensdag 22 april 2015

Nutella-cupcakes

Dit weekend kwamen 4 vriendinnen onze kleine Seppe bewonderen. Aangezien onze kleine man al iets langer zelfstanding in zijn parkje kan liggen en op zondag ook "het lief" hem een beetje kan knuffelen indien hij troost nodig heeft, zag ik mijn kans schoon om nog eens te bakken.

Ik besloot mijn meest populaire cupcake-recept nog eens te maken: vanillecupcakes met lemoncurd en meringue. Maar ik had, na weken van rust voor mijn oven, honger om ook een nieuwe cupcake te maken: een Nutella-cupcake.

De wederhelft juichte dit plan alleen maar toe aangezien de potten choco hier niet snel genoeg kunnen aangekocht worden (en dat zijn dan al de grote potten van 825g, om maar aan te tonen dat ik een echte Nutella-fan in huis heb).
Ingrediënten (voor 12 cupcakes):
  • 3 eieren
  • 250 g suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 g boter
  • 100 ml melk
  • 350 g bloem
  • 1 tl bakpoeder 
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 snufje zout
  • zeste en sap van 1 citroen
  • 250 g Nutella
Bereiding:
  • Verwarm de oven op 175°C.
  • Klop de eieren, suiker en het vanille-extract tot een wit en luchtig mengsel
  • Smelt de boter en voeg hierbij de melk toe. Meng met het eiermengsel.
  • Meng de bloem, bakpoeder, cacaopoeder en zout door elkaar en spatel het voorzichtig door het luchtige eiermengsel.
  • Meng de zeste en het citroensap door het cupcakemengsel.
  • Vul de cupcakepapiertjes voor tweederde met beslag en bak 20 minuutjes in de voorverwarmde oven. 
  • Nadat de cupcakes zijn afgekoeld, kan je ze besmeren met Nutella en er als decoratie snoeppareltjes of chocoladepareltjes over strooien. 
  
En zo kon ik nog een supersmakelijke taartplateau op tafel toveren! Smullen!

zaterdag 18 april 2015

Spaghetti alla Carbonara met erwtjes & broccoli

Na mij zes weken volledig te focussen op het nieuwe leven bij ons in huis en het herstellen van de zwangerschap en bevalling, begint het opnieuw te kriebelen om vanalles lekkers op tafel te toveren, te bakken en te naaien.

De zorg voor kleine Seppe, huishoudelijke taken en de dagelijkse wandelingetjes beletten me echter om dit alles al te kunnen doen. We moeten dus nog een beetje zoeken en schipperen om alles in ons nieuwe schema gepropt te krijgen. Een van dezer zal het mij wel lukken (vastberaden!).

Het zonnetje geeft mij ondanks de korte nachten ook een vernieuwde energie. Donderdag leek mij het uitgelezen moment om het terras een grondige schrobbeurt te geven, de tuinmeubelen klaar te maken voor de zomer en iets nieuws op tafel te toveren.

Met een kleine baby die helaas last heeft van reflux en krampjes, krampjes die telkens de kop lijken op te steken op de momenten dat ik sta te koken of we aan tafel willen gaan, is het niet evident om te kokkerellen, laat staan samen een maaltijd te kunnen verorberen in alle rust. Donderdag is het dus wel gelukt! Seppe lag zalig te slapen in zijn parkje en wij konden genieten van de eerste maaltijd buiten op ons terras.

Beiden grote fan van de Italiaanse keuken besloot ik het niet te moeilijk te maken en liet ik mij inspireren door Vlaanderens meest populaire kok: Jeroen Meus. De klassieker Spaghetti alla Carbonara werd door hem een beetje "gezonder" gemaakt door groentjes toe te voegen.
Ingrediënten:
  • 500 g spaghetti
  • 250 g pancetta
  • 500 g broccoli
  • 300 g erwten
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 200 g pecorino
  • 4 eieren
  • nootmuskaat
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
Bereiding:
  • Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, en voeg een snuif zout toe. Hierin kook je straks de pasta.
  • Breng ook water aan de kook in een kleinere pot. Hierin gaar je de roosjes broccoli.
  • Snij de pancetta in gelijke blokjes.
  • Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Bak de stukjes pancetta goudbruin in de hete olie.
  • Snij de broccoli in hapklare roosjes. Kook ze beetgaar.
  • Doe de roosjes in een zeef en spoel ze onder koud water.
  • Pel de ui, snij hem middendoor en snipper de stukken in fijne halve ringen. Plet de lookteen tot pulp. Roer beide door de stukjes pancetta en stoof ze glazig en plat. Zet het vuur nadien zacht.
  • Kook de pasta beetgaar. Bewaar nadien een kopje met kookvacht van de pasta, alvorens je de slierten afgiet.
  • Breek de eieren in een mengschaal en kluts ze los. Voeg een flinke hoeveelheid versgemalen peper toe.
  • Rasp de pecorino fijn over het eiermengsel en meng.
  • Strooi de erwten bij de gebakken pancetta met ui. Geef ze warmte op een matig vuur en voeg kort nadien de gare uitgelekte spaghetti toe.
  • Schenk het kopje kookvocht van de pasta in de pot, voeg de broccoliroosjes toe en meng alles voorzichtig.
  • Schenk het mengsel van ei en pittige schapenkaas over de pastabereiding en roer. Werk op een zacht vuur opdat het eiermengsel niet bakt. Er is enkel wat warmte nodig om de eieren te laten stollen en de kaas te laten smelten.
  • Proef en kruid de pasta met extra peper.
  • Stort de spaghetti alla carbonara in een serveerschaal en rasp er nog een restje pecorino over alvorens te serveren.
Met broccoli en erwtjes erbij smaakt deze klassieker nog lekkerder. Een kom heerlijk Italiaans comfortfood!

donderdag 9 april 2015

It's all so quiet!

Het is hier stil op de blog...muisstil! Dit in groot contrast met de geluidjes die sinds 6 maart en de geboorte van ons zoontje Seppe onze woning mogen vullen.

Het vraagt heel wat aanpassing zo een kleine baby in huis. Aanpassing en heel veel energie. Of dit enkel ligt aan het feit dat ik nog maar 4,5 week geleden bevallen ben, aan het feit dat ik borstvoeding geef of de 6 weken platliggen voorafgaande aan de bevalling waardoor ik 0,0 conditie over lijk te hebben...geen idee! Ik weet wel dat ik heel erg blij ben dat ik een fantastische mama heb die me uit de nood komt helpen wanneer het nodig is.


Waar ik ook ongelofelijk veel steun aan heb, zijn vriendinnen die recent bevallen zijn. Ervaringen uitwisselen en horen dat het overal wel al eens een dagje minder gaat, elkaar een beetje oppeppen op deze momenten en er samen eens op uit trekken voor een wandeling met de buggy's. Want laat ons hier eerlijk over zijn...mama's moeten elkaar steunen!


We kunnen tegen elkaar al eens onze zorgen en onzekerheden uiten, want elke mama wil alleen maar het beste voor haar kind. De liefde die je hart vult bij het mama worden is met niets te vergelijken. Voor dat kleine mensje, dat in z'n park zo vredig ligt te slapen, zou je alles doen!

Als dit wil zeggen dat we niet elke dag achter het fornuis kunnen staan om een verse, lekkere en vernieuwende maaltijd te bereiden, dat ons huis er niet zo netjes bijligt als voor het mama worden het geval was, onze strijk al eens langer aan de waslijn blijft hangen en we weinig tijd hebben voor onszelf en onze hobby's...dan neem ik dit er graag bij, want op 6 maart hebben "het lief" en ik het mooiste cadeau ooit in onze armen gekregen! Een cadeau dat we al elk moment hebben gekoesterd en dat we voor de rest van ons leven zullen blijven koesteren!
(Foto door "De Fabeltjesfabriek")