woensdag 31 december 2014

Afscheid van 2014, 2015 loert om het hoekje

Nu 2014 zijn laatste uurtjes telt en 2015 om de hoek loert, is het tijd om de balans op te maken van alweer een bewogen jaar. Een jaar waar we alweer sterker uitgekomen zijn, een jaar dat ons uitdagingen bezorgde die we op de een of andere manier allemaal tot een goed einde hebben gebracht.

2014 stond voor mij vooral in het teken van familie, vrienden en vrienden die meer en meer als famillie beginnen aan te voelen. Mensen waar je op kan rekenen voor onvoorwaardelijke steun en een luisterend oor wanneer je het nodig hebt, mensen die je hetzelfde kan teruggeven en dat allemaal in een warme verpakking van liefde voor elkaar.

Het jaar bracht ook aan het licht dat sommige vriendschappen niet zo sterk zijn als eerst gedacht. Vriendschappen waar alles van één kant moet komen, kunnen niet blijven bestaan of toch niet in de intensiteit als voorheen. Een smsje sturen kost nu eenmaal niet zoveel tijd en moeite. Toch?  Maar de nieuwe vriendschappen die gesmeed werden en de versterkte banden doen die "moeilijke" momenten vergeten.

Het werd een jaar vol culinaire hoogtepunten, niet enkel door de lekkere kookkunsten waar we mochten van genieten, maar vooral door het gezelschap waarin deze hoogtepunten werden beleefd. Een jaar vol creativiteit, een jaar vol liefde, huwelijken, baby's die werden geboren, reisjes en citytrips, verjaardagsfeestjes, sprankelende muziek, maar ook  hier en daar een traan voor de mensen waarvan we afscheid moesten nemen. 2014 zal voor mij en "het lief" echter altijd in ons geheugen gegrift staan als het jaar waarin er een plusje op de zwangerschapstest verscheen!

Op deze laatste dag van dit overvolle jaar, sta ik alvast met mijn wensjes voor 2015 klaar. Ik wens iedereen om te beginnen een goede gezondheid. Het is een cliché en toen ik jonger was leek het allemaal zo oud en saai om elkaar een goede gezondheid te wensen, maar met de jaren is die gezondheidswens het eerste en allerbelangrijkste wat ik aan iedereen wil wensen! Voorts wens ik iedereen een spetterend jaar vol nieuwe uitdagingen, positieve en negatieve want ze maken ons allemaal sterker! Een jaar vol liefde, vriendschap, creativiteit...een jaar waarin al jullie wensen mogen uitkomen!

Voor mij zal 2015 een echt bijzonder jaar worden en ik kijk alvast uit naar het belangrijkste en spannendste moment in mijn leven tot hiertoe: mama worden! Ik ben echt trots dat ik een creatieve mama zal kunnen zijn voor ons kleintje...eentje die af en toe zelf iets van kleertjes naait of iets van speelgoed maakt. Vooral ben ik trots dat ik samen met "het lief" ons kleine wondertje zal kunnen verwelkomen in een warm en liefdevol gezin waarin het alle waarden en normen zal meekrijgen die we samen belangrijk vinden. Trots dat onze baby niet enkel ontzettend veel liefde van ons zal mogen ontvangen, maar ook van de mensen die dicht bij ons staan en evenhard als ons uitkijken naar de geboorte in maart!

Verder kijk ik ook al ontzettend uit naar de andere baby's die geboren zullen worden in onze vriendenkring! (Wie is er nu niet instant-gelukkig na een rondje babyknuffelen?) Het huwelijk van een van mijn beste vriendinnen waar we al iets meer dan een jaar mee naar mogen uitkijken staat ook in 2015 gepland!

Voorts kan ik niet anders doen dan me verheugen op alweer een jaar waarin we de liefde van onze vrienden mogen voelen en waarin we kostbare herinneringen met hen kunnen delen. Een jaar vol feestjes en leuke momenten! Zijn er geen speciale redenen om een feestje te plannen, geen nood...we vinden wel iets uit! Genieten van het leven in goede gezondheid staat met stip op 1 in 2015!

Voor iedereen een spetterend begin van 2015 gewenst!

zondag 28 december 2014

Olaf

Op 31 december vieren we niet enkel oudejaarsavond, maar in onze familie heeft deze avond ook een extra feestelijk randje want 6 jaar geleden werd mijn broer zijn eerste kindje geboren. Het eerste kleinkind voor mijn ouders en het eerste nichtje voor mij als tantie.

Omdat de verjaardag van mensen die in de feestperiode geboren zijn nogal eens onopgemerkt voorbij gaat door de vele feestjes die er al op het programma staan, vieren wij steeds op een afzonderlijke dag de verjaardag van de kleine meid.
Naar jaarlijkse traditie mocht ik de taart bakken voor Ester en koos zij het thema. Na ons bioscoopbezoekje vorig jaar is ze nog steeds erg onder de indruk van Frozen en Olaf, zoals de rest van de Vlaamse kindjes.
Voor het eerst maakte ik geen klassieke ronde taart, maar een taart volledig in de vorm van het schattige sneeuwpopje Olaf.

De cake werd versneden, ingestreken met boterroom met witte chocoladeganache en daarna kregen alle deeltjes van de sneeuwpop een laagje witte suikerpasta aangemeten.
Deze ochtend zette ik alle stukken aan elkaar en toen werd duidelijk dat ik een klein probleempje zou hebben, want hoe moest ik deze taart ooit bij Ester thuis krijgen? Ik verknipte een kartonnen doos, bekleedde de bodem met bakpapier en daar werd suikerpasta over gedrapeerd.
Om dit geheel dan te vervoeren, werd de voorkant uit 2 taartendozen geknipt en liet ik deze in elkaar overvloeien zodat Olaf er net in paste.
Een geslaagde Olaf en met de gevallen sneeuw buiten, leek ik me wel even echt in de wereld van Frozen te bevinden!

Een heel fijne verjaardag Ester!

woensdag 24 december 2014

Sneeuwwitte kerstbûche

Het is weer die tijd van het jaar. De lichtjes fonkelen in de rijkelijk versierde kerstboom, alle kaarsjes van de adventskrans branden en de pakjes liggen al te blinken en te wachten op een nieuwe eigenaar. De kerstperiode is een van mijn favoriete tijden van het jaar. Een tijd waar de hele familie nog eens samen is en kan bijpraten.

Dit jaar stond alles mooi gepland voor zowel kerstavond, kerstdag als oudejaar. Helaas zijn er een paar zeer onverwachte dingen gebeurd waardoor de planning deels in de war werd gestuurd. Maar geen probleem want met de familie en vrienden lossen we dat wel op om het voor iedereen gezellig te maken!

Deze avond vieren we met de dichte familie en daar hoort uiteraard een kerstbûche bij. Op het menu staat de sneeuwwite bûche van het nationale kerstmenu van Jeroen Meus.

Ingrediënten:

Voor de mangovulling:
  • 2 rijpe mango's
  • 2 eetlepels suiker
  • 1⁄2 citroen
  • 7 g gelatine
  • water 
Voor de biscuit:
  • 75 g suiker
  • 75 g zelfrijzende bloem
  • 3 eieren
  • klontje boter
  • snuifje zout
Voor de slagroom:
  • 2 dl room
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel bloemsuiker
Afwerking:
  • 100 g witte chocolade
  • extra bloemsuiker
  • kerstversiering voor op het gebak
(Opgelet: dit is het recept voor een kerstbuche voor 4 personen. Ik maakte er 2 en had voldoende voor beide met het recept voor de fruitvulling zoals hier beschreven evenals het recept van de slagroom. Enkel de biscuit maakte ik dubbel)
Bereiding:

Voor de mangovulling:
  • Schil de mango’s, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een pot, voeg de suiker toe, wat citroensap en een scheutje water. Kook het fruit op een zacht vuur gedurende 20 tot 30 minuten.
  • Week de blaadjes gelatine in een beker met koud water.
  • Mix de compote fijn in de blender.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en mix ze door het warm fruit tot ze opgelost zijn. 
  •  Laat de mangopuree afkoelen en opstijven in de koelkast.
 Voor de biscuit:
  • Doe de dooiers van de eitjes in de mengkom van de keukenmachine. Bewaar het eiwit apart.
  • Voeg de suiker toe aan de pot met dooiers en klop het mengsel bleek en luchtig. (ruban) 
  • Zeef de bloem en spatel ze door het zoete dooiermengsel.
  • Verzamel het eiwit in een (andere) mengkom, voeg een snuifje zout toe en klop het tot een stevig wit schuim.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C.
  • Gebruik een beetje boter om een vel bakpapier vast te kleven op een vlakke bakplaat met lage opstaande rand.
  • Spatel het eiwitschuim zorgvuldig onder het cakebeslag. Schep het luchtig beslag op het bakpapier en strijk het egaal uit.
  • Bak het beslag 7 minuten op 200°C.
Voor de slagroom:
  • Doe de room in de mengschaal van de keukenmachine. Voeg de zaadjes van een vanillepeul toe en wat bloemsuiker. 
  • Klop het mengsel tot een luchtige, stevige slagroom.
 Afwerking:
  • Roer de gekoelde en opgesteven mangocompote los. 
  • Verwijder het bakpapier voorzichtig van de dunne lap versgebakken cake. Werk voorzichtig zodat het gebak niet scheurt.
  • Strijk het vel gebak in met een royale laag van de mangocompote. Blijf een paar centimeter weg van de randen van het gebak.
  • Rol het gebak voorzichtig maar toch voldoende strak op. Snij de randen bij met een gekarteld mes en leg de rol op de presenteerschaal, met de ‘naad’ onderaan.
  • Spatel een egale laag vanilleslagroom over de volledige rol en geef ze de ‘look’ van een sneeuwwitte kerststronk. 
  • Rasp er een laagje witte chocoladeschilfers over en bepoeder de stronk met bloemsuiker. 
  • Versier de sneeuwwitte stronk naar persoonlijke smaak. Bewaar ze koel en droog.
 

  
Ik wens iedereen een heel fijn, gezellig en hartverwarmende kerstfeest! Geniet ervan!

donderdag 18 december 2014

Dalton nummer 2

Het eerste Dalton-broekje bleek een beetje een uitdaging en duurde iets langer om in elkaar te zetten dan gehoopt. Maar het eindresultaat was zo fantastisch dat ik onmidellijk besloot om er nog eentje te maken. Zo kan ik op babybezoek trekken met twee van die praktische broekjes in plaats van eentje.
Ik koos opnieuw niet voor een katoentje, maar voor punta di roma die ietsje dikker is dan gewone tricotstof. Kwestie dat de babybilletjes deze winter lekker warm blijven uiteraard!

"Practice makes perfect" luidt het spreekwoord en ja hoor, broekje 2 zat al véél sneller in elkaar! Na 2 broekjes is het hoog tijd om deze toffe kleertjes ook voor onze eigen ukkepuk te beginnen maken. Hiervoor zal ik misschien wel katoen kunnen gebruiken aangezien we tot de lente moeten wachten om onze spruit te verwelkomen.

dinsdag 16 december 2014

Vic in space

Ik mocht nog maar eens een lekker warm, knus babydekentje maken. Deze keer was kleine Vic de gelukzak. Op de kleine man zijn geboortekaartje stond een stoere raket en dus koos ik voor de Space Station blauwe stof van Michael Miller.

Dit leuke stofje werd vergezeld van een zachte teddykatoen.

Grote zus Julie kreeg, op vraag van mijn collega, een wolkenkussen cadeau met haar naam erop. Met de sterren en de maan bleef ik in het ruimtethema.
Veel plezier ermee kleine Vic & Julie!

zaterdag 13 december 2014

Monkeys Dalton-broekje

De stilte op de blog wil niet zeggen dat we hier hebben stilgezeten. Het is zo ontzettend druk met dingen kiezen voor de baby, de babykamer afwerken, doopsuiker uitzoeken,....

Ondertussen stapelen de ideetjes om dingen te naaien en de stofjes zich hier op. Hoog tijd om nog eens een naainamiddagje te organiseren met de vriendinnen. Gisteren stonden de patékes klaar en lag er een leuk stofje geknipt om een Dalton-broekje te maken uit La Maison Victor.
Ik dacht dat het broekje op één, twee, drie klaar zou zijn, maar helaas had ik wat probleempjes met het inzetten van het tussenstukje en de nieuwe overlock deed ook niet altijd wat hij moest.
(achterzijde broekje met tussenstukje)
In La Maison Victor gebruikten ze een katoentje samen met boordstof. Ik had dit leuke tricot apenstofje van op het stoffenspektakel nog liggen en combineerde dit met bruine boordstof van Stoffen Van Leuven.
(Monkeys by Poppy)
Helaas is ons klein modelletje nog niet geboren, dus kan ik het Dalton-broekje niet showen met een schattige knuffelbaby erin. Ik hoop dat het maatje 56 snel zal passen bij de baby waarvoor het gemaakt is én ik denk voor ons eigen klein bundeltje geluk dit patroontje ook wel meermaals te gebruiken.