zondag 24 augustus 2014

Tijd voor een picknick! (mét visjes)

Terwijl iedereen al bijna terug aan het werk is en de schoolbanken weer lonken, mogen wij nog vertrekken voor een welverdiende vakantie.

Dit jaar gaan we met de wagen naar het zuiden van Frankrijk en trekken we daar een beetje rond. Tijd voor zon, zee, natuur, gezellige stadjes, lekker eten, heerlijke wijn en ... picknicken!

Ik maakte een picknickdekentje uit het boek "Zo Geknipt" van Sanne & Riet. Ik paste wel de afmetingen aan omdat de stof die ik absoluut wou gebruiken maar 120 cm breed was en ze in het boek een afmeting van 140 cm nodig hebben.
Mijn picknickdekentje is dus een beetje kleiner uitgevallen, maar met 120 cm op 120 cm, kunnen we er toch gezellig met z'n tweetjes op.
Het stofje dat bovenaan werd gebruikt is van Timeless Treasures fabrics of Soho: mini fish. Voor de onderkant gebruikte ik een dikke blauwe katoen die van ver wel wat weg heeft van een donkere jeansstof.

De lintjes om het picknickdeken dicht te knopen, maakte ik opnieuw uit de visjesstof.

We zijn er helemaal klaar voor!

Timeless Treasures fabrics of soho mini fish gekocht bij stoffen van leuven
Blauwe katoen gekocht bij bambiblauw

zaterdag 23 augustus 2014

Gnocchi di patate con 4 fromaggi

Ik neem even de tijd om een van mijn favoriete Italiaanse gerechten aan te prijzen. Ik ben al jarenlang een grote fan van dit makkelijke recept, maar blijkbaar zijn er in België nog wel mensen die er nog helemaal niet van gehoord hebben: Gnocchi di patate con 4 fromaggi.

Zoals de naam al laat vermoeden is gnocchi geen pasta, maar wordt het gemaakt van aardappelen. Je kan de moeite doen om deze gnocchi zelf te maken (aardappelen koken, door de passe-vite halen, peper, zout toevoegen, bloem en een eitje. Het deeg mengen en dan met de handen deze bolletjes ervan draaien en met de vork er even z'n typische vorm aan geven), maar ze zijn ook in elke supermarkt te vinden.

In Italië eten ze dit vaak gewoon met een beetje olijfolie, peper en parmezaan over, met een tomatensaus of, mijn absolute favoriet, vierkazensaus. Ik maak dit vaak klaar als het snel moet gaan of als ik een trio di pasta (ook al is dit niet helemaal correct) serveer wanneer er gasten komen eten.

De vierkazensaus is heel eenvoudig te maken en de gnocchi's worden in 3 minuten gekookt.

Ingrediënten saus:

  • 150 g mascarpone
  • 100 g fijngeschaafde parmezaanse kaas
  • 50 g pecorino
  • 50 g gorgonzola
  • peper
Bereiding:
  • Zet een pannetje op een laag vuur en verwarm al roerend de mascarpone tot deze helemaal vloeibaar is geworden.
  • Voeg de andere 3 kazen toe en laat deze smelten in de mascarpone. Opgelet: blijf roeren zodat er niets kan aanbranden.
  • Kruid af met peper en de saus kan over de gnocchi worden gegoten om te serveren.
Comfort food van de bovenste plank!

woensdag 20 augustus 2014

Ringkussentje²

Dit weekend trouwen vrienden van mijn ouders. Na het zien van het ringkussentje dat ik voor mijn broer en schoonzus hun trouw maakte, wilden ze ook wel een iets persoonlijker item om hun trouwringen mee naar voor te laten brengen.
Op de foto ziet het er een beetje bubbelig uit, maar in het echt valt dit heel goed mee. Foto's kunnen af en toe ook eens bedriegen.
De ringen kunnen aan de lintjes worden vastgemaakt of gewoon in het midden van het kussentje worden gelegd.
Een fijn trouwfeest gewenst! Op ware liefde staat geen leeftijd!

dinsdag 19 augustus 2014

At last....a sunny pants

Maanden na de rest van blogland vond ik eindelijk de tijd om een sunny pants te maken uit La Maison Victor. En hoewel voor de meeste mensen de zomer er bijna opzit, is mijn verlof nog maar net begonnen en mogen we volgende week nog de valiezen inpakken. De sunny pants zal dus nog voldoende gelegenheid krijgen om te schitteren deze zomer.
Ik gebruikte een stofje van Atelier Brunette, Remember me. Een zijde-achtig lichtgewicht katoen dat ideaal is voor een luchtige zomerse broek. Helaas blijkt het stofje moeilijk kreukvrij te houden, maar eens je de broek draagt, valt dit niet zo op.
Ik had tevens naar Liezewiezewoes moeten luisteren die me al vertelde dat de maten redelijk groot uitvallen. Ik maakte mijn gewone kledingmaat, maar mocht héél wat aanpassen aangezien veel te groot. Volgende keer mag ik dus gerust het patroontje een maat kleiner gebruiken.
En toen genoot mijn fotograaf van dienst nog even van het laatste streepje zonlicht om mijn sunny pants in het "goede daglicht" te plaatsen.

maandag 18 augustus 2014

A song of ice and fire

Na 5216 pagina's kwam ik eindelijk aan het einde van de eerste 5 boeken van George R.R. Martin in de "A song of ice and fire"-serie.
Zoals altijd lees ik de boeken het liefst in de orginele taal waarin ze geschreven zijn en dit was nu niet anders. Daardoor duurde het uitlezen van deze dikke kleppers best wel enkele maanden. Het feit dat ik niet zoveel tijd heb om te lezen, had daar ook wel iets mee te maken uiteraard.

Ik was al een grote fan van de HBO serie Game of thrones en ook de boekenreeks is echt heel verslavend. Ik hoop dat Martin zich toch een beetje opgejaagd voelt door de fans en boek 6 en 7 heel snel in de boekenwinkel mag verschijnen.

zaterdag 9 augustus 2014

Mickey deel 2

Vandaag vierde Jens zijn 3e verjaardagsfeestje samen met de familie. De niet-zo-kleine-jongen-meer vond de Mickey-taart die ik voor mijn neefje Nand maakte heel erg leuk en wou er net zo eentje. De taart voor Nand was er een voor 18 personen, terwijl Jens er eentje voor 9 volwassenen nodig had. Er is dus een etage minder dan de eerste versie.
De mensen die mijn blog een beetje volgen, weten dat ik ontzettend kritisch voor mezelf kan zijn. Ik vind dus dat het zwarte bolle deel hoger mocht komen en dat de oren niet 100%  naar "mijn gedacht" staan. Maar de mama was heel enthousiast bij het zien van de taart en ik hoop dat Jens dat ook was toen hij de kaarsjes mocht uitblazen!

Gelukkige verjaardag Jens, geniet ervan lieve vriend!

vrijdag 8 augustus 2014

Vlindertjes

Deze week mocht ik een t-shirtje flocken voor kleine Jytte. De opdracht luidde: vlindertjes en pastelkleuren. Het pastelblauw kwam het dichtste in de buurt van de lichte kleur van het geboortkaartje.

Ik koos voor een heleboel vlindertjes bij elkaar om het iets speelser te maken dan één grote vlinder.
Veel plezier met je persoonlijke t-shirtje Jytte, jij wordt de ster van de crèche!

woensdag 6 augustus 2014

Ellis Gourmet Burger

We tellen nog steeds ongeduldig af naar het moment dat we onze bureau enkele weekjes mogen achterlaten voor een welverdiende vakantie. In afwachting hiervan trokken "het lief" en ik er maandag even op uit.
We hielden 's middags halt aan een nieuw adresje in Gent, maar ondertussen al een begrip in hamburgerland, Ellis Gourmet Burger. Met een gezellig terras op de Korenmarkt, nodigt dit eethuisje zeker en vast uit voor een deugddoende en lekkere stop.
"Het lief" koos voor een burger met bacon (Ellis-special bacon) en ik ging voor de gegrilde kip met gegrilde groentjes (Funky chicken). We bestelden als side-dish een portie frietjes en een jacket potato. Vergezeld van lekkere sausjes en een ouderwetse glazen fles Heinz-ketchup, waren we echt in "burgerheaven".
Hamburgerrestaurants lijken ontzettend "in", want er is nog wel zo'n nieuw adresje in Gent dat op ons verlanglijstje staat. Vooral het feit dat deze nieuwe hamburgertenten meer bieden dan McDonalds en Quick, maakt ze ontzettend populair. Er worden nieuwe hamburgers gecreëerd en de klassiekers worden opgewardeerd.
Een verzorgde, snelle hap op een gezellig terrasje. Hier komen we zeker en vast nog eens terug.

zondag 3 augustus 2014

Aperitief met ballen!

Hoe weinig Wim Ballieu me ook kon overtuigen om aan het bakken te slaan toen hij het roer overnam van Sofie Dumont voor het programma Goe Gebakken, zo erg ben ik fan geworden sinds zijn Balls 'n Glory concept en gehakballenboek.

Vorige week vrijdag ging ik samen met 2 vriendinnen naar de Gentse Feesten en maakten we een tussenstop bij de nieuwe locatie van Balls 'n Glory in de Arteveldestad. Het bleek nog maar eens een schot in de roos te zijn. De balls met kervel/pancetta en de balls met kippengehakt, maïs en curry vielen ontzettend in de smaak zowel bij mezelf als bij het gezelschap.

Mijn vreugde was dan ook groot toen ik hoorde dat Wim met een nieuw boek bezig zou zijn én er deze week receptjes van hem in Libelle stonden. Als abonnee krijg ik het tijdschrif op woensdag al in de bus en onmiddellijk werd duidelijk dat enkele van deze gerechtjes snel op mijn tafel zouden verschijnen.
De aperoballetjes op een stokje vielen me onmiddellijk op en ik besloot deze gisterenavond klaar te maken. Terwijl "het lief" verder de zolder aan het verbouwen was, vond ik wel dat ik hem een extraatje mocht geven na een lange dag werken.

Ik geef de ingrediënten mee zoals ze beschreven staan door Wim in Libelle voor 4 personen. Zelf maakte ik de helft klaar aangezien we maar met z'n tweetjes zijn en ik moet eerlijk zeggen dat het toch nog wat veel was als aperitiefhapje. Eigelijk zou het voldoende zijn om 1 spiesje van 3 balletjes per persoon te serveren. Er moet immers nog plaats zijn voor de volgende gangen en met 3 balletjes kunnen de 3 sausjes uitvoerig geproefd worden.
Ingrediënten:
  • 600 g gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el gehakte peterselie
  • 450 g diepvriesbladerdeeg (ik gebruikte vers bladerdeeg uit het koelvak en dit werkt evengoed)
  • 1 ei
  • 100 g geraspte kaas
  • paneermeel
  • houten satéstokjes, 30 minuten in water geweekt
  • peper en zout
Voor de sausjes:
  • 300 ml mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el gehakte bieslook
  • 1 el gehakte dille
Bereiding:
  • Pel en snipper 1 teentje knoflook en meng het door het gehakt, samen met 2 eetlepels gehakte peterselie, het ei en het paneermeel. Gebruik zoveel paneermeel als nodig om een goed kneedbaar geheel te krijgen. Kruid met peper en zout.
  • Rol balletjes van het gehakt die iets groter zijn dan een grote knikker
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Indien je diepvriesbladerdeeg gebruikt, laat je dit ontdooien vooraleer het in reepjes van 2cm breed te snijden. Bij bladerdeeg uit het koelvak kan je dit onmiddellijk doen (lekker makkelijk). 
  • Prik telkens 3 balletjes op een satéstokje en weef er het bladerdeeg tussen. Ik rolde, gemakkelijkheidshalve, eerst het bladerdeeg rond de balletjes, legde ze met 3 op een rijtje en stak er het satéstokje door.
  • Leg de satés op een met bakpapier bedekte bakplaat en strooi er een beetje geraspte kaas over.
  • Bak de aperostokjes 15 à 20 minuten goudbruin in de oven. 
Voor de sausjes:
  • Verdeel de mayonaise in 3 delen. 
  • Voeg bij één deel de ketchup, zoete chilisaus en het kerriepoeder toe. Roer glad.
  • Pers in het volgende deel het teentje knoflook en roer er de gehakte peterselie, dille en bieslook door.
  • Voeg aan het laatste potje mayonaise de mosterd en kurkuma toe en roer glad.
  
Serveer de spiesjes met de dipsausjes bij het aperitief en succes gegarandeerd! En ieder heeft wel zijn favorietje dipsausje, hoewel ze alledrie heerlijk smaken!

zaterdag 2 augustus 2014

Amandel-boterkoekjes

De zomer 2014 blijkt een erg drukke te zijn en niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten. Tussendoor proberen we zoveel mogelijk te genieten van ons gezellige stadstuintje en terras met als gevolg dat de tijd voor naaien, bakken, knutselen erg beperkt is.

Ik vond deze week toch de tijd om amandel-boterkoekjes te maken. Een ideale afsluiter, samen met een kopje koffie/thee, van een gezellige maaltijd op het terras.
Ingrediënten:
  • 200 g boter
  • 225 g suiker
  • zeste van 1 biocitroen
  • 200 g bloem
  • 3 eieren
  • 100 g amandelschilfers
  
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 175°C
  • Klop de boter, suiker en citroenzeste romig
  • Voeg lepel per lepel de bloem toe en laat de keukenrobot het mengsel door elkaar kloppen
  • Voeg één per één de eieren toe en meng voor een laatste keer alles goed door elkaar
  • Bedek de bakplaat met bakpapier en maak kleine rondjes of langwerpige koekjes van 8-10cm. Zorg ervoor dat de koekjes niet te dicht bij elkaar liggen want deze lopen nog een beetje uit bij het afbakken
  • Decoreer rijkelijk met de amandelschilfers en bak 6 minuten (of tot goudbruin) in de oven