zaterdag 3 mei 2014

Vitello Tonnato

Gisteren kwamen enkele vriendinnen met hun gezinnetje op bezoek. Ik besloot er een Italiaans getinte avond van te maken van aperitief tot dessert. Als voorgerecht stond vitello tonnato op het menu, een surf & turfgerechtje uit de laars van Europa.

Ingrediënten:
  • 800 g kalfsvlees
  • 3 liter kippenbouillon
  • 1 wortel
  • 2 uien
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • zout & peper
  • 3 eierdooiers
  • 1⁄2 citroen
  • 2 dl arachideolie
  • 250 g tonijn uit blik in eigen nat
  • 3 zoute ansjovisfilets
  • 2 eetlepels kookvocht (bouillon)
  • 1 snuifje zeezout
  • peper
  • 50 g kappertjes
Bereiding:

  • Doe de stukken ui en wortel samen met alle kruiden in de kippenbouillon.
  • Breng de bouillon tot tegen het kookpunt.
  • Leg het vlees in de bouillon en laat het 45 minuten zacht koken.
  • Haal het gare vlees uit de bouillon en laat het afkoelen.
  • De basis voor de tonnatosaus is een klassieke mayonaise.
  • Neem een hoge beker en doe er de dooiers van de eieren in.Voeg het sap van de citroen toe en een scheutje kookvocht van het kalfsvlees. Schenk de olie in de beker. Plaats de staafmixer in de beker en mix alle ingrediënten tot een gladde mayonaise.
  • Giet het vocht van de tonijn weg en voeg de ingeblikte vis toe aan de mayonaise. Mix de saus glad en voeg de zoute ansjovisfilets en de kappertjes toe. Mix opnieuw.
  • Proef de saus en voeg naar smaak wat extra citroensap, een snuifje zout en peper van de molen toe en mix de tonnatosaus een laatste keer.
  • Schenk de saus in een kom en dek ze af met wat plasticfolie.
  • Serveer met een beetje rucola en extra kappertjes
De Vitello Tonnato was "bijna" even lekker als bij Gert De Mangeleer, niet slecht voor een eerste keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten