zondag 2 februari 2014

De Portugese toer op met Pastéis de nata

De dag van de mamzel-avond, besloot ik een nieuw recept uit te proberen dat ik heb gekregen van een treincollega: pastéis de nata.

Het lief en ik maakten voor het eerst kennis met de pastéis de nata of pastéis de Belém tijdens onze citytrip naar Lissabon en waren er onmiddellijk dol op! Het roomgebakje is een van de bekendste zoetigheden uit de Portugese keuken. Het oorspronkelijke recept blijft, tot op vandaag, het geheim van de Fabrico dos Pastéis in Belém, Lissabon. Traditiegetrouw worden de pastéis warm gegeten en zijn ze geflambeerd met kaneel en rietsuiker. Dit is niet het geval in het receptje dat ik uitgeprobeerd heb, maar de smaak komt aardig in de buurt!

Ingrediënten (15 gebakjes):
  • 3 rollen bladerdeeg
  • 25 cl volle melk
  • 1/8 biocitroenschil (zonder wit)
  • 1 kaneelstok
  • 30 g bloem (+ wat extra bloem om de bakvorm te bebloemen)
  • 200 g suiker 
  • 12 cl water
  • 6 eieren
  • 30 g boter
  • kaneelpoeder
Bereiding:
  • Breng het water met de suiker aan de kook in een pannetje. Laat 3 minuten sudderen en vervolgens afkoelen.
  • Beboter en bebloem de vakjes van een metalen muffinbakvorm
  • Rol de 3 rollen bladerdeeg stevig op en snij ze in 5 gelijke stukjes (15 in totaal). Zet de rolletjes rechtop in de bakvorm en duw ze plat met je duim tot het deeg de kant raakt en er in het midden een putje ontstaat. Het deeg mag een beetje boven  de vorm uitkomen.
  • Laat de oven voorverwarmen op 180°C.
  • Meng de bloem met 3 eetlepels melk tot je een glad deeg krijgt. Voeg er de afgekoelde siroop bij samen met 5 eierdooiers en 1 volledig ei. Meng alles goed door elkaar.
  • Giet de rest van de melk met de citroenschil en het kaneelstokje in een kookpot en breng aan de kook. Haal van het vuur en laat 10 minuutjes trekken. 
  • Breng de melk opnieuw aan de kook. Verwijder de citroenschil en het kaneelstokje. 
  • Giet de melk bij het eiermengsel en meng krachtig. Giet alles opnieuw in de kookpot en laat op een zacht vuur indikken tot een dikke pudding terwijl je blijft roeren.  
  • Vul de bakvorm met de room tot 0,5 cm van de rand.
  • Zet 20 minuten in de oven of tot de flans goudbruin zijn.
  • Haal de flans uit de bakvorm en laat ze afkoelen op een patisserierooster. (als je de bakvorm goed hebt ingeboterd en bebloemd dan gaat het echt heel makkelijk om de gebakjes eruit te halen)
Je kan de taartje afwerken door er nog wat extra kaneel op te strooien. Dit is de manier waarop de Portugezen hun Pastéis de Nata eten. Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten