dinsdag 31 december 2013

Voor iedereen...

...wens ik op de laatste dag van het jaar dat er vanavond een sprankelend feestje mag volgen. Dat jullie het nieuwe jaar mogen infeesten met vrienden, familie en geliefden. Voor iedereen een spetterend, gezond, sportief en creatief 2014!

Op de laatste dag van het jaar kijk ik ook terug op een geslaagd 2013 met vele ups en downs, maar waar we alweer sterker zijn uitgekomen. Een jaar waarin ik mijn sportieve zelf helemaal heb teruggevonden, een jaar waarin ik evenveel *foert* heb gezegd op momenten dat ik eigelijk de sportschoenen moest aanbinden, maar toch trots mag terugkijken op mijn gehaalde doelen! Een jaar waarin ik EINDELIJK het Europese continent voor het eerst verliet voor een prachtige reis naar NY en Montreal, een reis die uiteraard veel te kort duurde, maar waar ik ontzettend van genoten heb. Een jaar waarin we een nieuw skigebied mochten ontdekken waar we zeker en vast nogmaals de latten onder de voeten zullen binden. Een jaar waarin ik probeerde om al mijn hobby's te bundelen...naaien, haken, breien, koken, bakken, sporten, boeken lezen,...en ik mezelf op het einde een beetje uitgeblust voelde.
Bovenal werd het een jaar waar vriendschapsbanden nog steviger werden en waar oude vrienschappen opnieuw werden aangehaald, een jaar waarin mij nog maar eens duidelijk geworden is hoe belangrijk familie is, een jaar waarin mijn liefde voor mijn 'prachtexemplaar' alleen maar groter is geworden!


Ik wens jullie een fijn 2014! Bedankt voor de leuke reacties op mijn blog en jullie aanwezigheid hier!

maandag 30 december 2013

Vijf

Kleine meisjes worden groot en met dit in het achterhoofd mochten we gisteren aanschuiven om de vijfde verjaardag van Ester te vieren. Hoewel mijn kleine nichtje pas op 31 december officieel de kaarsjes mag uitblazen, vond haar verjaardagsfeestje gisteren al plaats zodat het niet in het niets verdween tussen alle andere feestdagen die we in december vieren.
Ester koos de K3-prinsessen als thema voor haar verjaardagstaart en dus mocht tantie aan de slag. Kristel, Karen en Josje kregen een kroontje op het hoofd en een witte prinsessenjurk. De K3-regenboog mocht uiteraard ook niet ontbreken op de taart!
Gelukkige verjaardag kleine meid!

zondag 29 december 2013

Giraffenpampertaart

Ik mocht deze week alweer een pampertaart maken voor een babyborrel. Deze keer besloot ik geen olifantje bovenop de taart te zetten maar een schattig girafje.
Ik koos voor een blauw stofje van De Stoffenkamer aangezien het een pampertaart voor een jongen is. De taart werd verder opgevuld met babyproducten van Zwitsal.
Alweer een leuk cadeautje om te geven...en om te krijgen!

zaterdag 28 december 2013

Kerstbuche-fiasco of kerstmirakel?

Zoals eerder al verteld mocht ik op kerstavond voor het dessert en het gebak zorgen. Het dessert en deel 1 van het gebak, de tiramisutaart, waren meer dan geslaagd en daar heb ik me ook niet al teveel zorgen in moeten maken. Gebak deel 2, de gemakkelijke kerstbuche van Jeroen Meus, werd een andere zaak!

Aangezien ikzelf niet graag creme au beurre lust (en ik zeker en vast niet de enige ben), wou ik het receptje van Meus uitproberen aangezien hij een lekkere chocolademousse gebruikt. Helaas, ondanks het mooi opvolgen van het receptje, kreeg ik 3 x te maken met geschifte room. Ik moest dus op het allerlaatste moment (time was ticking away very fast!) nog wat improviseren met wat nog in de frigo was te vinden.

Ingrediënten:
  • 250 g diepgevroren rode vruchten
  • 1 scheutje crème de framboise
  • 40 g suiker
  • 3 eieren
  • 75 g suiker
  • 75 g bloem 
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 3 eiwitten
  • 3 eetlepels suiker
  • 50 g chocolade
  • 250 g mascarpone
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • scheutje melk
Bereiding:
  • Laat het rood fruit ontdooien door het in een zeef te laten uitlekken.
  • Klop de 3 eiwitten op met de 3 eetlepels suiker tot het eiwit pieken vormt. Laat ondertussen de 50 g chocolade au-bain-marie smelten en meng onder het opgeklopte eiwit. Laat opstijven in de koelkast.
  • Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine. Giet de 75 g suiker erbij en laat de machine een paar minuten draaien tot je een schuimige en egale bleke massa krijgt.
     
  • Weeg de bloem en schud ze, samen met het cacaopoeder, door een zeef, zodat er geen klontertjes in het beslag terecht komen. Giet de bloem en het cacaopoeder bij het schuimig eiermengsel.
  • Laat de machine draaien tot je een egaal beslag krijgt. Roer er nog even in met een pannenlikker.
     
  • Verwarm de oven voor op 210°C. Bedek de vlakke ovenschaal met een vel bakpapier. Spatel het beslag in de ovenschaal en verdeel het gelijkmatig met een kleine spatel. Zet de schaal in de hete oven van 210 °C gedurende 7 tot 8 minuten.
  • Verwijder heel voorzichtig het vel bakpapier en laat de luchtige biscuit afkoelen.
     
  • Neem een pannetje en schep de 40 g suiker in een mengschaal en giet er het sap van het rood fruit bij. Breng het mengsel zachtjes aan de kook, tot je een fruitige suikersiroop krijgt. Schenk er een scheut ‘crème de framboise’ bij en roer. Laat de siroop wat afkoelen.
     
  • Leg de chocoladebiscuit op je werkblad. Leg de kortste zijde naar je toe. Strijk met een keukenpenseel een laag van de fruitsiroop over het biscuit.  Spatel daarbovenop een laagje van de chocolademousse. Laat een deel van de bovenste kant van het biscuit vrij.  Verdeel het uitgelekt rood fruit over de chocolademousse. Rol het gebak voorzichtig op tot een strakke stronk. Begin te rollen bij de tafelrand.
  •  Doe 250 g mascarpone in de kom van je keukenrobot en klop de mascarpone op met 3 eetlepels poedersuiker en 2 eetlepels cacaopoeder. Voeg een scheutje melk toe en klop het mengsel nog eens een laatse keer op.
  • Smeer de opgerolde kerstbuche in met het mascarponemengsel en trek met een vork nerven in de stronk.
  • Werk af  met verkruimelde meringue (sneeuw) en "kerst"-decoratie in suikerpasta (zelf gemaakt of gekocht in een bakwinkeltje).
 
Ondanks de tijdsdruk en de improvisatie is het eindresultaat toch nog geslaagd. Op naar de volgende kerst...en misschien dat het recept van de Jerre dan wel lukt!

vrijdag 27 december 2013

Tiramisutaart

Kerstavond werd gezellig bij mijn ouders gevierd en om mama een beetje te ontlasten, stond ik in voor het dessert en het gebak. Ik besloot als gebak een kerstbuche te maken en een tiramisutaart. De laatste viel ontzettend in de smaak.

Ingrediënten:
  • 21 g gelatineblaadjes
  • 75 g boter
  • 1 kopje sterke koffie
  • 1 scheutje amaretto
  • 200 g speculooskoekjes
  • 1 pakje boudoirs
  • 25 cl volle room (+40% vetgehalte)
  • 125 g suiker
  • 500 g mascarpone
  • ongezoet cacaopoeder 
Bereiding:
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur.
  • Neem een tweede pannetje, giet daarin de sterke koffie en breng deze aan de kook. Voeg er (naar smaak) een scheut amaretto bij. 
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme koffie. Roer het mengsel goed om, en laat het vervolgens afkoelen.
  • Gooi de speculooskoekjes in de blender en maal de koekjes fijn. 
  • Giet de gesmolten boter bij de gemalen koekjes en mix nog kort.
  • Neem de springvorm erbij en een vel bakpapier. Bedek de onderkant van het bakblik met een vel van het papier.
  • Schep de gemalen speculooskoekjes met boter in het bakblik. Verdeel het kruimelige mengsel over het hele oppervlak en druk het goed aan. Zo krijg je een gelijkmatige stevige taartbodem. 
  • Open het pak boudoirs en snij de koekjes in twee gelijke helften.
  • Schenk een beetje amaretto in een kommetje. Dep elke halve lange vinger met de ongesuikerde kant in de amaretto en bezet de binnenrand van de taartvorm rondom rond met rechtopstaande boudoirs. Zorg ervoor dat telkens de gesuikerde zijde van het koekje tegen de rand staat. Zet de koekjes stevig vast op de taartbodem.
  • Zet het bakblik in de koelkast.
  • Klop de room en suiker op tot een smeuïge luchtige slagroom.
  • Voeg de mascarpone toe aan de slagroom, zet de machine op een lage draaistand en laat alles goed mengen. 
  • Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mascarponemengsel en blijf nog even mengen.
  • Verkruimel nog enkele boudoirs in een vijzel en zet de koekjeskruimels opzij.
  • Haal de taartbodem uit de koelkast en schep twee derde van het mascarponemengsel in het bakblik. Verdeel het mengsel gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak.
  • Strooi een laag verkruimelde lange vingers over de vulling en schep daarover de rest van het mascarponemengsel. Verdeel het mengsel opnieuw gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak.
  • Plaats de taart in de koelkast en laat ze zeker 3 tot 4 uur opstijven.
  • Bepoeder het oppervlak van de taart met wat cacao, maak de springvorm los en serveer.

zondag 22 december 2013

Pure Daphné

Vrijdag gingen het lief en ikzelf een nieuw adresje in Gent verkennen. Enkele maanden geleden heeft Daphné Aers, een van de finalisten van het eerste seizoen van Beste Hobbykok, de allereerste krokettenbar in Vlaanderen geopend.
Dit wil zeggen dat na de heerlijk gevulde kroketjes die reeds in verschillende supermarkten te koop zijn, je nu ook bij Daphné zelf langs kan gaan om daar rustig te tafelen (of af te halen). Het sober ingerichte pand in de Gebroeders Van de Veldestraat, vlakbij het oude justitiepaleis, voelt huiselijk aan en is de ideale locatie voor een snelle lunch of een gezellig etentje.
Het concept van de krokettenbar is heel eenvoudig. Op het krijtbord staat een overzicht van alle kroketten (scampi diabolique, witloof met ham & kaas, serranoham, garnaal, coquilles, kreeft, ...) en deze kunnen verkregen worden in de grote versie (2, 3 of 4 stuks), in miniversie of in tapasversie.

We beslissen om bij het aperitief een bordje tapaskroketjes te bestellen. Dit gaat gepaard met een zeer fris en lekker slaatje. We hebben ook nog geluk want de ober heeft zich misrekend en ipv 6 stuks hebben we er 7 op ons bordje gekregen. Een smakelijke starter!
Als hoofdgerecht besluiten we 2 grote kroketten te bestellen: 1 x de geitekaas met spek en 1 x de garnaalkroketten. Deze worden vergezeld van een, opnieuw, zeer smakelijk lauwwarm slaatje en een zalige vinaigrette. We wisselen onderling een kroket uit zodat we beiden de twee smaken kunnen proeven. De geitekaas met spek-kroket smaakt heel lekker, maar vervalt toch een beetje in het niets naast de heerlijke smaak van de garnaalkroketten die echt boordevol verse garnaaltjes zit.
Een leuk nieuw adresje in Gent waar we zeker en vast nog zullen teruggaan!

zondag 15 december 2013

Keep on running...

Ondanks het koudere weer en de donkere avonden hebben we het lopen niet opzij gezet. We zijn weer reeds enkele weken aan het trainen geweest voor de Winterloop in Gent. 10km alles geven!

Tot 2 weken geleden zag alles er zeer rooskleurig uit om de afstand onder het uur af te kunnen leggen. Helaas kunnen 3 dagen ziekte en een spierblessure veel trainingswerk ongedaan maken.

Deze ochtend startte ik toch met het idee om er het beste van te maken en voor een zo snel mogelijke tijd te gaan. Les 1: het is niet omdat het een WINTERloop is dat je je warm moet aankleden. Mijn grootste fout van vandaag was nog een extra jasje aantrekken. Les 2: laat je niet teveel meezuigen met de grote massa in het begin van de race. Fout nummer 2 van vandaag!
Een tijd ietsje boven het uur was het resultaat en de motivator om vanaf volgende week er weer keihard tegenaan te gaan op de piste zodat we tegen de Midzomernachtrun zeker en vast onder het uur uitkomen.
Proficiat aan mijn medelopers die wel onder het uur zijn gefinisht!

zaterdag 14 december 2013

Gepubliceerd!

En het is er! Het boek bij 'De Bakmatch' van Libelle TV is eindelijk uitgebracht en net als alle andere kandidaten staan we erin!
Eclairs, cupcakes, macarons,...en de chocoladetaartjes met een persoonlijke toets van alle deelnemers staan er mooi in uitgewerkt om de hobbybakkers thuis nieuwe ideetjes te geven. Het is een mooi boek geworden, alleen jammer dat er soms dingen bijstaan geschreven die ikzelf nooit gezegd heb. We zullen het maar toeschrijven aan de creativiteit van de uitgevers.

vrijdag 13 december 2013

Kerstbloemschikken

Samen met een vriendin vatte ik het plan op om allerlei creatieve workshops te volgen. Gisteren was het de beurt aan een bloemschikcursus om een kerststukje te maken.

Met dit mooie eindresultaat is de kerstsfeer bij ons thuis volledig af!

woensdag 11 december 2013

De bakmatch

Maandag is het zover: de aflevering van De Bakmatch, waarin ik verschijn, zal worden uitgezonden op Libelle TV. Toch wel een beetje spannend zo om jezelf op tv te zien, gelukkig mocht ik het deze zomer al eens meemaken bij De Eerste Show.
De opdracht voor De Bakmatch was om een chocoladetaartje te maken met een eigen touch. Ik besloot chocoladegénoise te maken, gevuld met sinaasappelcurd en afgewerkt met een heerlijke chocoladeganache.

Chocoladegénoise

Ingrediënten:
* 40 g aardappelzetmeel
* 50 g bloem
* 25 g cacaopoeder
* 150 g suiker
* 3 hele eieren
* 3 eierdooiers
* snufje zout

Bereiding:
* Verwarm de oven op 170°C. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem van de bakvorm met een ingevet stuk bakpapier.
* Zeef het aardappelzetmeel, de bloem en het cacaopoeder in een schaal en zet apart.
* Klop de suiker, eieren, eierdooiers en het zout los en verwarm het mengsel al kloppend au bain-marie tot het lauwwarm aanvoelt.
* Haal de kom van het waterbad en klop met de mixer op tot het mengsel verdrievoudigd is en zachtgeel van kleur.
* Zeef de bloemmix in drie delen boven het eiermengsel en spatel tot je geen droge ingrediënten meer ziet.
* Doe het mengsel in de bakvorm en bak 20 minuten in de oven.

Suikersiroop

Ingrediënten:
* 100 g suiker
* 100 ml water

Bereiding:
* Zet een kommetje met het water en de suiker op het vuur en breng langzaam en al roerend aan de kook.
* Laat afkoelen.

Sinaasappelcurd

Ingrediënten:
* 1 distilleerbokaaltje
* 2 sinaasappelen
* 100 g suiker
* 75 g boter
* 2 losgeklopte eieren
* 1 blaadje gelatine

Bereiding:
* Rasp de schil van de sinaasappelen en pers het sap uit.
* Smelt de boter au bain-marie en meng er dan de suiker, sinaasappelzeste en het sap bij.
* Klop de eieren er beetje bij beetje door en blijf kloppen.
* Als het water aan de kook begint te komen, zal het mengsel beginnen indikken en op pudding lijken.
* Meng er de uitgeknepen gelatine door en giet in het distilleerbokaaltje. Sluit met het deksel en laat afkoelen in de frigo.

Chocoladeganache

Ingrediënten:
* 24 g glucose
* 24 g suiker
* 7,2 cl room
* 24 g boter
* 68 g chocoladecallets Callebaut

Bereiding:
* Verwarm de glucose tot 40 à 45°C en voeg de slagroom en de suiker toe. Roer in deze massa tot het kookt.
* Smelt ondertussen de chocolade en giet 1/2e van het  roommengsel op de chocolade. Meng met een spatel vooraleer de 2e helft van het roommengsel toe te voegen.
* Leg huishoudfolie op het mengsel en laat afkoelen tot 45°C.
* Voeg de boter toe aan het mengsel en mix met een staafmixer om daarna en in de frigo zetten.
* Om de chocoladeganache te gebruiken, warm je deze terug op tot 30 à 35°C.

De grootte van de taartjes kan je zelf kiezen. Je kan 1 grote taart maken of kleintjes zoals ik voor het programma.

Ik gebruikte serveerringen om de chocoladegénoise in af te bakken. Nadat de génoise afgekoeld is (en bij dit soort taart gaat dit gelukkig heel erg snel), sneed ik de taartjes horizontaal in 3 laagjes. Elk taartlaagje moet je dan temperen met de suikersiroop om ervoor te zorgen dat de taart niet zou uitdrogen (en dit kleine detail geeft ook meer smaak).

Dan is het tijd om de sinaasappelcurd tussen de laagjes te smeren. Opnieuw kan je hierin, naar eigen smaak, kiezen  hoe dik je dit laagje maakt. Als het bovenste laagje (het hoedje zeg maar) bovenop het taartje komt te staan is het tijd om dit te decoreren met de chocoladeganache.

Om de taartjes mooi te decoreren en presentabel te maken voor de klanten in de bakkerij besloot ik om bij bakker Bart Schelstraete een beetje raad te vragen. Hij leerde me chocolade op punt te zetten waardoor ik gebruik kon maken van transferpapier om dit mooie resultaat te bekomen

zondag 8 december 2013

Een pampertaart en vlinderdeken

Vandaag mocht baby Estelle haar allereerste feestje vieren: een doop én een babyborrel. Een grote dag in het leven van de kleine meid. Uiteraard horen daar cadeautjes bij en opnieuw ging ik zelf aan de slag.

Vorige week werd duidelijk dat Estelle nog geen wrapper heeft voor in haar maxi-cosi (of voor in de buggy) en dus besloot ik een vlinderdeken te maken naar het patroon van dit boek. Het ging allemaal iets te vlot en makkelijk en bij het keren bleek er uiteraard een probleem te zijn.
Ik heb dit dan maar opgelost op mijn manier en het resultaat (in een stofje dat bij het geboortekaartje past) mag er best wel zijn. Voor ik aan mijn volgende vlinderdeken begin, zal ik wel nog even raad moeten vragen aan Griet (handig toch, zo'n auteur in je naaiclubje zitten hebben).

Om de kleine meid nog een beetje meer in de watten te leggen, maakte ik ook zelf een pampertaart, want pampers heb je nooit teveel in huis (naar het schijnt).
Bovenop de taart kwam dit kleine knuffeltje te staan.
En het werd een meer dan geslaagd eerste feestje! Bedankt Estelle (en mama en papa ook natuurlijk)

zaterdag 7 december 2013

Zet je beste beentje voor...

Zet je beste beentje voor
Zing het laag en luid in koor
Stappen wij voorbij
Ga dan gauw opzij

Want een olifant loopt door
(ja een olifant loopt door)
 
Ooh je hoort ons al van ver
Want een olifant is sterk
Ja hij vecht en stampt door het regenwoud

Als een echte militair
(als een echte militair)

Iedereen kent het bekende melodietje van Jungle book wel en het spookte de hele tijd door mijn hoofd tijdens het maken van een schattig olifantenknuffeltje.

Ik had ze via pinterest al verscheidene keren zien passeren en ik werd op slag verliefd op de olifantjes naar het patroontje van birchfabrics.
Deze stukjes moest ik aan elkaar zien te naaien om vervolgens op te vullen en met de hand dicht te naaien. Een heel makkelijk patroon en bijzonder leuk om te maken.
En ik weet al precies waar dit snoezige olifantje zal terechtkomen. Op naar het volgende om aan de olifantenparade toe te voegen! Zet je beste beentje voor...