zondag 27 oktober 2013

Cinnamon rolls

Ik plande al sinds onze terugkeer uit Amerika om zelf eens cinnamon rolls te maken. Geproefd en meer dan goedgekeurd in NY, hard naar verlangd terug in ons Belgenlandje. Hoog tijd dus om de oven aan te zetten en eraan te beginnen.

Ingrediënten:
  • 550 g bloem
  • 50 g suiker
  • 170 ml lauwe melk
  • 23 g verse gist
  • 4 eieren
  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • Een snuifje zout
  • 120 g bruine suiker
  • 5 g kaneelpoeder
  • 60 g boter op kamertemperatuur (niet om bij het deeg te voegen, maar voor de kaneelvulling)
  • 250 g poedersuiker
  • 50 ml melk 
Bereiding:
  • Doe de bloem, suiker, eieren, boter en zout in de mengkom van je keukenrobot
  • Meng de lauwwarme melk met de verbrokkelde gist en voeg, nadat de gist volledig is opgelost in de melk, het mengsel toe aan de mengkom
  • Laat kneden met de deeghaak van de keukenrobot
  • Neem het deeg uit de kom en kneed nog handmatig even door tot het deeg zacht aanvoelt en terugveert bij het aanraken
  • Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met keukenfolie en laat anderhalfuur rijzen (op een tochtvrije plek, dichtbij de chauffage is ideaal)
  • Breek de eerst rijsfase af door het deeg uit de kom te halen en plat te slaan
  • Snijd het deeg in 2 delen. Bestuif het werkblad met bloem en rol een deel van het deeg uit tot een grote rechthoek
  • Wrijf de helft van de 60 g boter uit op het deeg en strooi hierover de helft van het bruine suiker-kaneelmengsel
  • Rol het deeg op tot een lange worst en snij het in gelijke stukken (je kan dus zelf de grootte van de cinnamon rolls gaan bepalen)
  • Doe dit ook voor het tweede deel van het deeg
  • Zet de cinnamon rolls in een ingevette ovenschaal en dek deze opnieuw af met keukenfolie
  • Laat de rolletjes opnieuw rijzen, ongeveer een uurtje
  • Bak de rolls 20 minuuten af in een oven van 200°C
  • Zeef de poedersuiker en voeg er de melk aan toe om het glazuur te maken
  • Nadat de cinnamon rolls afgekoeld zijn, giet je het glazuur over de rolletjes

 En zo wanen we ons even terug in The Big Apple!

Smakelijk! 

zaterdag 26 oktober 2013

Creatief met zilverklei

Met het idee om ons creatief persoontje verder te ontwikkelen en gewoon eens gezellig onder vrouwen weg te zijn, besloten mijn vriendin en ikzelf om ons in te schrijven voor een cursus zilverklei.
We besloten beiden om een ring te maken. Die van mij werd eerst gevormd met kneedbare zilverklei en daarna spoot ik, met zilverklei van een nattere consistentie, draadjes rondom de ring. Als afwerking spoot ik her en der nog kleine bolletjes.
Een workshop in goed gezelschap en met een bevredigend resultaat. Voor herhaling vatbaar!

woensdag 23 oktober 2013

One cute little bird

Na maanden mee toeleven naar de geboorte, samen zwangerschapskledij kiezen, mee naar de infodag in het ziekenhuis en voelen aan de babybuik werd op maandag een lief klein prinsesje geboren: Estelle.

Het werd voor mij dus hoog tijd om in actie te schieten aan de naaimachine vooraleer vandaag op babybezoek te gaan. Ik besloot een babykleedje te maken (zo eentje waar ze nog lang geniet van kan hebben, want maatje 68).

Mijn oog viel op een eenvoudig patroontje met knoopjes bovenaan kwestie van niet te moeten zitten knoeien met een rits bij zo een klein baby'tje. Als stofje koos ik voor deze vrolijke vogeltjes, een katoentje van bij stoffen van leuven.
Hopelijk is Estelle even dol op haar jurkje als ik op Estelle! * Liefde op het eerste gezicht *

maandag 21 oktober 2013

De ster in huis

Gisteren was het tijd om een klein meisje heel erg blij te maken met een zelfgemaakt dekentje. Broertje had er zo al een en neemt het overal mee naartoe en dus droomde grote zus al enkele weekjes van zelf zo een warm, gepersonaliseerd dekentje.

 
De roze stof met sterren kocht ik op het stoffenspektakel in Gent, de zachte knalpaarse fleece bij stoffen van leuven.
Met haar nieuwe dekentje is Ester zonder twijfel de ster in huis.

zondag 20 oktober 2013

Bonamie-taart

Vrijdagavond mochten we op babybezoek. Niet bij 1 schattige baby, maar wel bij 3 kleine poesjes. We maakten er onmiddellijk een gezellig dinertje van en ik bracht het dessert mee: bonamie-taart.

Als de bladeren van de bomen vallen, het wat kouder en donkerder begint te worden, dan is het tijd voor appelgebak. De bonamie-taart smaakt heerlijk afgekoeld, maar als ze nog een beetje warm is, en vergezeld van een bolletje ijs, lijkt het wel een feestmaal.

Ingrediënten:
  • 150 gr amandelschilfers
  • 150 gr appel, in blokjes gesneden met schil
  • 1 vel bladerdeeg
  • 150 gr bloem
  • 100 gr koude boter in blokjes
  • 150 gr suiker 
Bereiding:
  • Rol het bladerdeeg uit en leg het in een ronde taartvorm
  • Meng de bloem, suiker en boter
  • Voeg de blokjes appel en amandelschilfers toe aan het deeg en stort in de taartvorm
  • Laat 25 minuten bakken op  180°C
Ik serveerde het stuk Bonamie-taart met een bolletje vanille-ijs vergezeld van een speculooscrumble.

donderdag 10 oktober 2013

Mijn allereerste kleedje

Dinsdagavond liet ik mijn allereerste kleedje van mijn naaimachine rollen. Het werd een eenvoudig model dat hier en daar wel nog wat aangepast moet worden (ik heb blijkbaar een smalle rug en lende en ook aan mijn buik zou het allemaal wat strakker mogen zitten). Maar ik ben zeker en vast trots op het resultaat!
De buitenstof, eentje van Veritas, werd eveneens gebruikt als voering voor het bovenstuk. Onderaan gebruikte ik gewone voeringstof. Als "eyecatcher" werd er een rode blinde rits in gepast.
Op naar het volgende kleedje!

dinsdag 1 oktober 2013

Spuugdoekjes

Telkens er een babykaartje in onze brievenbus valt, begin ik na te denken over wat ik cadeau zal doen. Een van de leukste dingen om te geven is een gepersonaliseerd dekentje, maar sinds kort ben ik ook bedreven in het naaien van spuugdoekjes.

Ik maakte ze al hier en nu is het tijd om een nieuwe lading te maken!


 Knip de vorm van het spuugdoekje uit een mooi katoentje én zachte badstof.
Naai de 2 lapjes stof met de goede kanten aan elkaar en laat een keergat.
Keer het spuugdoekje door het keergat en duw de stof uit. Strijk mooi plat.
Naai op een halve centimeter van de rand. Zo stik je het keergat dicht en zorg je voor een leuk randje als je met een accentkleur werkt.
Ik stik altijd nog een tweede randje op een halve centimeter van het eerste, gewoon ter versiering.
Klaar!