zondag 29 september 2013

Color run craziness

De leukste 5 kilometer ter wereld streek neer in Brussel vandaag en nu we de loopmicrobe te pakken hebben, moesten we er absoluut bij zijn!
Superfijne dag...op naar de volgende editie!

vrijdag 20 september 2013

Stofjes bij de vleet

Ik had er al een tijdje naar uitgekeken en er speciaal een dagje verlof voor gereserveerd, maar vandaag was het dan eindelijk zover: het stoffenspektakel in Gent. Dat er veel volk zou zijn, daarvoor werd ik al verwittigd. Dat je op voorhand met jezelf best een budget afspreekt, dat werd me op het hart gedrukt. Dat het moeilijk kiezen is tussen al die fantastische stofjes aan lage prijsjes, daarvoor is het toch ook het stoffenspektakel!
Alles waar ik werd voor gewaarschuwd, bleek allemaal te kloppen. Gelukkig heb ik me toch een beetje kunnen beheersen en werd mijn budget 'relatief' goed gerespecteerd.

En dit is de buit:




Er zitten al heel wat ideetjes in mijn hoofd...nu nog tot uitvoering brengen!
Met dit 'folieke', een prachtig stuk tafelzeil en het duurste 'stofje' dat ik kocht vandaag, ben ik van plan een tas te maken, maar hiervoor zal ik best eens te rade gaan bij een specialist ter zake.

dinsdag 17 september 2013

Je bent me er eendje

Na de vakantie en de drukte rond mijn deelname aan het programma 'De Bakmatch', lijkt mijn blog eerder in een kook- of bakblog omgetoverd. Hoog tijd om ons nog eens op onze andere creatieve hobby's te storten en dit te beginnen met het flocken.

Een van mijn collega's is vorige week fiere tante geworden van kleine Dorian. Zelf fiere tante zijnde, van mijn broer zijn 2 kleine schatten, weet ik als geen ander wat een fijn gevoel dit met zich meebrengt. De kersverse tante besloot zelf de handen uit de mouwen te steken om de doopsuiker klaar te maken. Het werd een leuk blauw eendje mooi afgewerkt met een zakje suiker.
Op het t-shirtje dat ik voor Dorian flockte, kon dus niets anders staan dan een blauw eendje.
 Welkom Dorian!

maandag 16 september 2013

Suikerwafeltjes

De winter komt eraan en dus geurt het weer heerlijk naar warme suikerwafels in de Belgische winkelstraten. Die gezellige sfeer kunnen we uiteraard perfect thuis nabootsen...tijd om aan het bakken te slaan!

Ingrediënten:
  • 350 g zelfrijzende bloem
  • 50 g suiker
  • 4 eierdooiers
  • 40 g verse gist
  • 140 g zachte boter
  • 5 g zout
  • 25 g gesmolten boter 
  • 250 g parelsuiker
  • 160 ml lauw water
  • 2 eetlepels volle melk
Bereiding:
  • Giet de bloem, suiker en eierdooiers in de kom van je keukenmachine
  • Voeg het lauwe water en de melk bij elkaar en los de gist erin op
  • Giet het gistmengsel bij het bloemmengse
  • Laat een 10-tal minuutjes kneden in de keukenmachine
  • Smelt 25 g boter en roer er de parelsuiker doorheen
  • Voeg de parelsuiker toe aan het deeg  en laat 15 minuutjes afgedekt rusten op kamertemperatuur
  • Sla de lucht uit het deeg en laat daarna opnieuw een uur afgedekt rusten
  • Wrijf het wafelijzer in met olie, verhit het ijzer en bak de wafeltjes goudbruin (je kan uiteraard zelf de grootte van de wafeltjes kiezen)

zondag 15 september 2013

Spinazieball à la Wim Ballieu met slaatje van jonge spinazie en feta

Dit receptje mocht ik al eens uittesten vóór de publicatie van het gehaktballenboek van Wim Ballieu. Ik voorspelde toen dat het gerechtje nogmaals op mijn tafel zou getoverd worden en deze maal werd de spinazieball vergezeld van een slaatje van jonge spinazie, feta en krielaardappeltjes.

Zoals bij alle receptjes die ik meegeef op mijn blog, heb ik hier eveneens enkele aanpassingen gedaan.

Ingrediënten spinazieball:
  • 800 g gemengd gehakt
  • panko (of paneermeel)
  • 100 g spinazie
  • 1 eitje
Ingrediënten spinazieslaatje:
  • 500 g krielaardappelen
  • 800 g jonge spinazie
  • 200 g feta
  • olijfolie, peper en zout
Bereiding spinazieball:
  • Was de spinazieblaadjes en droog ze in de slazwierder of een handdoek
  • Hak de blaadjes fijn en meng door het gehakt samen met het eitje
  • Rol 4 gehaktballen en paneer ze
  • Bak de ballen gedurende 40 minuten in de oven op 170°C
Bereiding spinazieslaatje:
  • Spoel de aarde van de krielaardappelen en kook ze gaar in gezouten water
  • Was de spinazieblaadjes en droog ze in de slazwierder of een handdoek
  •  Snij de feta in stukjes
  • Meeng de kaas door de spinazie en de afgekoelde aardappeltjes
  • Sprenkel er olijfolie over en kruid bij met peper en zout

zondag 8 september 2013

Zoete sushi

Het bezoek vorige week werd verwend met een dessertje dat ik al op een buitenlandse blog had zien passeren en bij Wim Ballieu: zoete sushi.

Het recept paste ik aan en mijn vertrouwde bereiding voor pannenkoeken en rijstpap werd bovengehaald. Het enige verschil is dat er wel aardig wat gelatineblaadjes nodig zijn in de rijstpap om de sushirolletjes te kunnen maken.

Ingrediënten pannenkoeken:
  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 1/2 l melk
  • 30 g suiker
  • 4 eieren
  • 1 pakje vanillesuiker
Ingrediënten rijstpap:
  • 1 l melk
  • 125 g dessertrijst
  • 1 vanillestok
  • 1 kaneelstok
  • 50 g suiker
  • 6 gelatineblaadjes
Bereiding pannenkoeken:
  • Zeef de bloem in een kom en meng met de suiker
  • Maak een kuiltje in het midden van het bloem/suiker-mengsel en giet hierin de melk en eieren
  • Meng langzaam met de bloem tot een homogene massa
  • Vet de koekenpan in met een beetje boter
  • Bak de pannenkoeken goudbruin aan beide kanten
Bereiding rijstpap:
  • Breng in een kookpot de melk, dessertrijst, vanillestok en kaneelstok aan de kook 
  • Roer af en toe en laat vanaf het kookpunt gedurende 40 minuten op een zacht vuur verder garen
  • Voeg de suiker en de gelatineblaadjes toe 5 minuten voor het einde van de kooktijd
  • Stort de rijstpap in een koude kom en laat afkoelen
Zoete sushi
  • Snij de zijkanten van de pannenkoeken en smeer in met rijstpap
  • Rol de pannenkoek op en laat de rolletjes afkoelen in de frigo
  • Snij sushirolletjes van de pannenkoekenrol en dien op met rood fruit, een muntblaadje
  • Ook lekker met een bolletje ijs of een beetje vanillesaus
 

maandag 2 september 2013

Oreo-cupcakes NY-style

Ingrediënten cupcakes:
  • 125 g bloem
  • 125 g suiker
  • 125 g boter
  • 2 eieren
  • 6 verkruimelde Oreo-koekjes
  • 2 eetlepels melk
Ingrediënten Oreo-topping:
  • 150 g bloemsuiker
  • 150 g zachte boter
  • 2 eetlepels heet water
  • 6 verkruimelde Oreo-koekjes

Bereiding cupcakes:
  • Verwarm de oven voor op 170°C
  • Meng de bloem, suiker, zachte boter en eieren met de mixer (keukenrobot)
  • Voeg de melk toe en mix alles nog eens goed door
  • Meng de verkruimelde Oreo-cupcakes onder het deeg met een spatel
  • Verdeel het deeg over de cupcakepapiertjes en bak gedurende 20 minuutjes in de oven
Bereiding Oreo-topping:
  • Doe de zachte boter in een kom en mix de boter tot een luchtige smeuïge massa
  • Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix tussendoor tot je een mooie creme krijgt
  • Voeg het water toe en mix alles nog eens goed door vooraleer de verkruimelde Oreo's toe te voegen.
  • Doe de topping in een spuitzak en spuit swirls op de Oreo-cupcakes
  • Werk af met een Oreo
 

zondag 1 september 2013

Briek's uiltjestaart

Briek mag 1 kaarsje uitblazen en daar hoort uiteraard een leuke verjaardagstaart bij. "Iets met uiltjes en groen en blauw", vroeg de mama, en dit is het resultaat:
De amandelcake werd gevuld met champagnebotercreme.
Een heel fijne verjaardag Briek!