zaterdag 31 augustus 2013

Oosterse cannelloni met zalm, wakame en curryvinaigrette

Voor een etentje onder vrienden besloot ik nog eens wat nieuwe receptjes uit te proberen. De Oosterse cannelloni met zalm, wakame en curryvinaigrette viel alvast in de smaak.

Ingrediënten:
  • 4 dl appelsap
  • 4 velletjes Chinees rijstpapier
  • 2 el currypoeder
  • 4 dl arachideolie
  • 2 eieren
  • 1 granny smith
  • 1 el mosterd
  • 200 g zalmhaasje
  • 1 klein doosje wakame
  • witte sezamzaadjes
Bereiding:
  • Kook het appelsap tot de helft in en laat afkoelen.
  • Maak de vinaigrette met 1 dooier, 1 heel ei, 1 el mosterd, currypoeder en het ingekookte appelsap. Doe dit alles in de blender en werk dan op met de arachideolie tot een mooie homogene massa. Kruid af naar smaak.
  • Week het rijstpapier even in koud water en leg het open op tafel.
  • Leg een reepje zalm in het midden. Leg hierop dunne plakjes granny smith, vervolgens een beetje curryvinaigrette en dan de wakame. Rol strak op en bewaar enkele uren in de koeling.
  • Snij stukjes van de rol, ongeveer even groot als een sushi. Druk eventjes in de sesam en serveer met nog wat extra puntjes curryvinaigrette.

zaterdag 24 augustus 2013

Vanillecupcakes met lemoncurd en meringuetopping

Na een deugddoende vakantie kunnen we weer aan het bloggen slaan. Beginnen doe ik met het recept voor de cupcakes die ik voor "de eerste show" heb klaargemaakt: vanillecupcakes gevuld met lemoncurd en afgewerkt met een meringuetopping.

Ingrediënten
Vanillecupcakes:
  • 125 g zelfrijzende bloem
  • 125 g suiker
  • 125 g boter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 eetlepels melk
Lemoncurd:
  • 1 pot met deksel
  • 2 citroenen
  • 100 g suiker
  • 75 g boter
  • 2 losgeklopte eieren
Meringuetopping:
  • 125 g suiker
  • 4 eiwitten op kamertemperatuur
  • 2 tl citroensap
Bereiding
Vanillecupcakes:
  • Verwarm de oven op 180°C
  • Voeg de bloem, suiker, boter, eieren en het vanille-extract samen en mix tot een geheel
  • Als laatste ingrediënt voeg je de eetlepels melk toe en mix je het mengsel nog eens stevig door
  • Vul de cupcakevormpjes 3/4e met het deeg
  • Bak de cupcakes 20 minuten op 180°C
Lemoncurd:
  • Rasp de schil van de citroenen en pers het sap uit
  • Smelt de boter au-bain-marie
  • Meng nu de suiker, citroenzeste en citroensap bij de gesmolten boter
  • Klop de eieren er beetje bij beetje door. Blijf kloppen! (dit is heel belangrijk)
  • Als het water aan de kook begint te komen, zal het mengsel indikken
  • Blijf kloppen tot het mengsel volledig is ingedikt (tot het op pudding lijkt)
  • Doe de lemoncurd in de pot en dek af vooraleer in de frigo te zetten 
  • De lemoncurd blijft in de koelkast nog 3 dagen lekker
Meringuetopping:
  • Doe de eiwitten, het citroensap en de suiker in een mengkom en klop met de garde alles los en dit au-bain-marie
  • Klop tot alle suiker is opgelost en haal dan van de kom met warm water
  • Mix het mengsel tot er stijve, glanzende pieken verschijnen
Afwerking:
  • Vul de cupcakes met de lemoncurd (dit kan zowel door een spuitmondje te gebruiken en het mengsel in de cupcake te spuiten of door met een meloenlepeltje een deel van de cupcake te verwijderen, te vullen met lemoncurd en het hoedje er opnieuw op te zetten)
  • Spuit mooie swirls met de meringuetopping
  • Gebruik een gasbrandertje om de meringuetopping een mooie goudbruine toasting te geven

zaterdag 10 augustus 2013

Ohjee...ik kom op tv!

Enkele weken terug kreeg ik een mailtje van Hotel Hungaria, het productiehuis achter Dagelijkse Kost, Groenland en Fabriek Romantiek. Ze hadden mijn blog gezien en nodigden me uit om een "screentest" te doen voor een nieuw bakprogramma op Libelle TV.

Zelf zou het nooit in me opkomen om aan een televisieprogramma mee te doen, maar ik besloot de uitdaging toch aan te gaan. Vorige zondag trok ik dus naar Leuven, met 2 verschillende soorten cupcakes, om een gesprekje te gaan voeren met de mensen van Hotel Hungaria. De stress, die normaal zo hard bij me toeslaat als ik voor een nieuwe uitdaging sta, was nergens te bespeuren en het werd een gezellige babbel over bakken.

Op maandag kreeg ik telefoon met het leuke nieuws dat ik geselecteerd ben voor het programma én met de vraag of ik eveneens, samen met 2 andere geselecteerde kandidaten, in een talkshow wou verschijnen waar een item over bakken aan bod zou komen.

Ik dus donderdag naar Mechelen en de nieuwe thuisbasis van Sanoma én Libelle. Er werd ons gevraagd cupcakes te maken om een eerste klein "wedstrijdje" in het verlengde van het bakprogramma te houden. Ik besloot vanillecupcakes te maken met lemoncurd en meringuetopping, een cupcake die me op zondag al leuke commentaren had bezorgd.
Het werd een toffe namiddag. Het is toch wel speciaal om het eens allemaal van dichtbij te mogen meemaken zo'n opnames en om de creatieve dynamiek van alle medewerkers te beleven. Voor herhaling vatbaar!
Wie benieuwd is om me op tv te zien verschijnen en om te weten hoe mijn cupcake het gedaan heeft in de proefsessie kan afstemmen op Libelle TV op 16 augustus voor de tweede aflevering van De Eerste Show. De talkshow is eveneens te bekijken op Vijf TV (voor de mensen die geen Telenet hebben).
En nu maar in spanning afwachten wanneer de volgende televisieopnames zullen plaatsvinden....

donderdag 8 augustus 2013

Aardbeicupcakes met slagroom-mascarponetopping

Ingrediënten:

Aardbeicupcakes:
  • 250 g aardbeien
  • 115 g boter
  • 160 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • 290 g bloem
  • 1,5 koffielepel bakpoeder
  • snuifje zout
Slagroom-mascarponetopping:
  • 400 ml slagroom
  • 40 g mascarpone
  • 20 g vanillesuiker
Bereiding:

Aardbeicupkes:
  • Verwarm de oven voor op 170°C
  • Was de aardbeien en snij ze in klein stukjes
  • Doe de suiker, de eieren en het vanille-extract in een mengkom en mix door elkaar
  • Voeg de zachte boter toe 
  • Meng in een tweede kom de bloem, het zout en het bakpoeder. Doe de aarbeien erbij en meng tot ze bedekt zijn met bloem
  • Voeg het botermengsel toe aan het bloemmengsel en meng voorzichtig door elkaar 
  • Vul de bakvormpjes met het deeg en zet ze 20 minuutjes in de oven
Slagroom-mascarponetopping:
  • Klop de slagroom op samen met de vanillesuiker
  • Voeg op het einde 40 g mascarpone toe en mix nog een laatste maal
  • Doe het mengsel in een spuitzak 
De eerste versie werkte ik af met een grote aardbei (iets te lomp). 
De tweede versie (de 2 cakejes bovenaan) werden afgewerkt met een ander spuitmondje en gedecoreerd met een half aardbeitje en stukjes meringue.