zaterdag 29 juni 2013

Mickey Mouse

Maandag is het de 2e verjaardag van mijn kleine neefje Nand. Om dit te vieren was er vandaag een feestje en mocht ik voor de taart zorgen.
Aangezien kleine Nand een grote fan van "Muis" is, moest het wel een taart met 2 grote oren worden.
Een heel fijne verjaardag Nand!

dinsdag 25 juni 2013

Een familie uiltjes, geflockte tshirtjes en spuugdoekjes

De pakjes werden gisteren verdeeld onder de nieuwe/bijna mama's van Sewing is Fun en dus kan ik vandaag wel enkele fotootjes online zetten.
Ik maakte een kleine knuffeluiltjesfamilie
Flockte enkele tshirtjes/body'kes
En naaide enkele spuugdoekjes
Hopelijk zijn de Sewing is Fun-mama's en baby's er tevreden mee, ze zijn in ieder geval met liefde gemaakt!

maandag 24 juni 2013

Filodeegtaart met feta en spinazie

Zondagavond is vaak wel eens het idéale moment om een nieuw receptje uit te proberen. Geen stress, aperitiefje bij de hand en kokkerellen maar!

Gisteren maakte ik een filodeegtaart met fetakaas, spinazie en pijnboompitjes. Heel makkelijk om maken en snel klaar. De oven moet langer werken dan jijzelf.

Ingrediënten:
  • 1 pak filodeeg (250g)
  • 100 g pijnboompitjes
  • 5 eitjes
  • 200 g fetakaas
  • 350 g verse spinazie
  • 1 eetlepel oregano (ik heb gedroogde gebruikt)
  • peper, zout en nootmuskaat
  • 75 g boter
 
Bereiding:
  • Neem een vuurvaste taartvorm en bekleed met bakpapier. Laat ondertussen de boter smelten in een klein pannetje.
  • Leg op het bakpapier een eerste laagje filodeeg en bestrijk met wat gesmolten boter.
  • Leg kruisgewijs opnieuw een laagje filodeeg en bestrijk met boter. Herhaal tot je een laagje of 10 hebt.
  • Giet wat olijfolie in de wok en voeg de spinazie toe. Wacht tot de spinazie volledig 'gesmolten' is.
  • Breek de eitjes in een kom en klop ze los.
  • Verbrokkel de fetakaas en voeg toe bij de eieren.
  • Rooster de pijnboompitten en voeg ze nadien toe aan het eiermengsel samen met de spinazie, oregano, peper en zout. Meng goed.
  • Schep het spinaziemengsel in de taartvorm en vouw de randen van het filodeeg over en sluit de taart af met nog een laagje filodeeg.
  • Plaats de taartvorm in een voorverwarmde oven 30 minuten op 185°C

zondag 23 juni 2013

Sewing is fun-cadeautjes

Morgen is de laatste bijeenkomst van het Sewing is fun-clubje voor de zomervakantie. Mijn eerste 'schooljaartje' naaien is al achter de rug!

De cadeautjes voor de nieuwe mama's staan hier alvast klaar!

Midzomernachtrun 2013

Gisteren om klokslag 22 uur was het dan eindelijk zover: de Midzomernachtrun editie 2013. Mijn allereerste loopwedstrijd en dit na amper 2 maandjes trainen.
Vanaf het begin zat de sfeer er goed in en na het startsein was ik aan kilometer 5 beland zonder het goed te beseffen. Mede dankzij de supporters onderweg die mij en mijn 5000 kompanen toejuichten, de seingevers en de vrijwilligers werd het een echt feest dat ik na 1u03min mocht afsluiten met 10km op de teller en een supergoed gevoel!
Na de Midzomernachtrun heb ik de smaak te pakken en zal ik volgende zondag deelnemen aan de Livinusrun in St-Lievens-Houtem waar ik de 12km zal proberen af te malen. Een nieuwe grens om te verleggen want meer dan 10,5km heb ik nog niet gelopen. Maar met de Olympische gedachte in het achterhoofd komen we er wel!

Keep on running!

woensdag 19 juni 2013

Vegetarische lasagne

Vandaag besloot ik een nieuw vegetarisch receptje uit te proberen voor lasagne. Hoewel het er misschien niet zo fantastisch uit ziet, viel de lasagne enorm in de smaak. Eentje om nogmaals te maken!

Ingrediënten:
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 1 rode paprika
  • 1 bakje champignons
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 20 cl witte wijn (droog)
  • verse basilicum (naar smaak)
  • 1 bolletje mozzarella (in plakjes gesneden)
  • 250 g ricotta
  • 100 g mascarpone
  • 75 g parmezaan
  • 1 ei
  • verse lasagnevellen
  • peper, zout en nootmuskaat
Bereiding:
  • Hak alle groentjes fijn in blokjes van ongeveer 1cm
  • Verwarm een beetje olijfolie en fruit de groentjes aan
  • Blus met de witte wijn en laat een minuutje of 5 inkoken.
  • Voeg het blik tomatenblokjes en de fijngesneden verse basilicum toe
  • kruid af met peper en zout en laat 15 minuutjes pruttelen
  • Doe in een aparte kom de mascarpone en ricotta en roer los
  • Roer er het ei en 50 g parmezaan onder
  • Kruid het mengsel af met nootmuskaat, peper en zout
  • Neem een vuurvaste schotel en verdeel afwisselend een laag tomatensaus, een laag lasagnevellen en een laag kaasmengsel met de schijfjes mozarella. Ga zo door tot alles op is.
  • Bestrooi de bovenste laag met de rest van de parmezaanse kaas
  • Doe aluminiumfolie over de lasagne en zet 20 minuutjes in een oven van 200°C
  • Haal de folie van de ovenschaal en laat nog 15 minuutjes bakken op 175°C
Het recept kan makkelijk worden aangepast door andere groentjes te gebruiken. 
 
Smakelijk!

dinsdag 18 juni 2013

Uiltje

Sinds lang nog eens tijd gehad om achter de naaimachine te kruipen. Ik besloot een lief knuffeluiltje te maken uit het boek van Elke Vanelderen. (Jaja, Mevr. Penxten naait ook!)
Het werd een klein uiltje, op babyformaat, wat het niet makkelijker maakte om het keergat met de hand dicht te naaien. Maar oefening baart kunst en dus zal dit zeker en vast niet het laatste uiltje zijn dat van mijn naaimachine zal rollen!
Wordt vervolgd...

zondag 16 juni 2013

Chocolade met een Persoon(e)lijke toets!

Dit weekend stond een tripje naar Antwerpen op het programma en daarbij kon, voor mij althans, een bezoekje aan de beste shock-o-latier van het land niet ontbreken. De tweede winkel van Dominique Persoone bevindt zich namelijk in het Paleis op de Meir.
Dominique Persoone begon zijn carrière in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge waar hij een koksopleiding volgde. Zijn passie voor chocolade groeide na een samenwerking met de beroemde chocolatiers Pierre Hermé en Pascal Brunstein.

Persoone verwierf zijn bekendheid in de culinaire wereld door zijn innovatieve pralines en chocoladeconcepten. Hij gaat telkens op zoek naar nieuwe verrassende combinaties waarvoor hij terugvalt op zijn gastronimische kennis en wetenschappelijk bevindingen.
Cocoladelippenstift, chocoladeverf en de chocolademassagecrème zijn maar enkele voorbeelden van hoe "de keizer van de Belgische chocolade" creatief omspringt met cacao. De meest bekende innovatie van Persoone is echter de Chocolate shooter die hij ontwikkelde voor het 50e verjaardagsfeest van The Rolling Stones.
Persoone werkt(e) samen met de meest gerenomeerde chefs ter wereld zoals Albert Adrià (El Bulli), Heston Blumenthal (The Fat Duck), Sergio Herman (Oud Sluis & Pure C), Peter Goossens (Hof van Cleve) en Gert De Mangeleer (Hertog Jan). Aan enkele van deze restaurants levert hij eveneens de pralines en chocolade die in de gerechten worden verwerkt.
Bij een bezoek aan de winkel kon de aankoop van een degustatiedoosje dus niet achterwege blijven. En dit doosje bevatte enkele zeer opvallende smaakcombinaties: Apero (bittere ganache van wodka, passievrucht en limoen), Chapeau Napoleon (marsepein en een bittere bananenganache), Lac d'Amour (amandelpraliné met gekarameliseerde kokos), Apple (karamel met appelbalsamicoazijn en een praliné met "granny smith") en misschien wel de meest opvallende praline van het doosje: Miss Piggy (Melkchocolade met amandelpraliné en een krokantje van gerookt spek en quinoa).
Verrassend en zeker en vast een aanrader!

donderdag 13 juni 2013

Running...and than some more running...

De reden waarom ik de afgelopen 2 maanden zo weinig "creatieve" zaken op mijn blog heb gepost, is compleet te wijten aan een 'zot' plan van het lief. Ik ben sinds kort hard aan het trainen voor de Midzomernachtrun in Gent op 22 juni: 10km door het historische centrum van Gent.

Tot voor onze inschrijving kon ik 5km lopen, dus had ik nog heel wat werk voor de boeg. Gelukkig kan ik toch een klein beetje terugvallen op mijn sportief verleden en heb ik snel kunnen bijtrainen naar 10km.

Mijn weken bestaan dus uit werken, trainen, werken, huishoudelijke taken uitvoeren, werken, trainen,...en tussendoor heel wat rusten in het gezelschap van een goed boek. Voor de naaimachine is er dus maar weinig tijd over als je ook nog eens de drukke sociale kalender in acht neemt.
Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover: het ophalen van ons startnummer mét mijn eigen gekozen slogen: "Yes we can!". En nu maar hopen dat we het op 22juni waarmaken!

zondag 9 juni 2013

Twinkel twinkel...Michelinstars!

Op vrijdagmiddag vervolgden we onze eigen 'restaurantweek' met een lunch bij tweesterrenchef Angelo Rosseel in "La Durée" te Izegem.

We begonnen met een glaasje champagne vergezeld van heerlijke hapjes.

Een bloemkoolsoepje met forel en een stukje hoofdvlees (kop zoals ze bij ons zeggen) met een canneloni van rammanas, pickels en een crumble van lookbrood.
Daarna kwam een cantucci met chorizo op tafel, met platte kaas, kerstomaatjes en anjovis.
Daar hield het hapjesdepartement echter niet op. We kregen nog een zuurdesemtoastje met kruidenkaas en gerookte zalm en een pizzaatje met geitenkaas en Serranoham.
Het voorgerechtje was een kortgebakken tonijn, groene thaise curry, komkommer, groene tomaat en pijlinktvis. Een voltreffer!
We kozen voor het viergangenmenu en kregen daardoor een tweede voorgerechtje voorgeschoteld: kreeft, witte asperges "Kris Bossuyt" en zwart brood.
Het inventieve gerechtje werd afgewerkt met een bisque.
Halfweg het menu waren we toch al een beetje overdonderd. Het plaatje in La Durée is volledig af. Hier en daar liet het relatief jonge personeel een heel klein steekje vallen, maar deze werden tijdig verholpen door de meer ervaren collega's. De sereniteit en rust in het restaurant, de vlotte service en de heerlijke gerechten zorgen voor een unieke eetervaring.

Op naar het hoofdgerecht en alweer een voltreffer! Een stukje op houtskool gegrilde rundskraai vergezeld van zuiderse groentjes en gebakken polenta.
Voor het seizoensgebonden dessert werden ons inlandse aardbeien geserveerd met witte chocolade en vlierbloesem.
De vlierbloesem werd gebruikt in het cannelletje ijs en ondanks het feit dat witte chocolade best zoet kan zijn had dit geen overheersende smaak. Een geslaagde afsluiter.

Hoewel....bij de thee/koffie kregen we nog enkel creaties van de chef-patissier voorgeschoteld.
En het allerlaatste gerechtje was fijngesneden kiwi en appel met een sorbet van kiwi en een schuimpje van kaas.
Voor mensen zoals ikzelf en het lief, die graag lekker gaan eten, is een lunch/diner in een sterrenrestaurant toch een enorme verrijking. We hebben er heel hard van genoten, voor herhaling vatbaar!

zaterdag 8 juni 2013

Karel De Stoute

Deze week was het de 'restaurantweek' en daar hebben we dit jaar dubbel gebruik van gemaakt. Op woensdagavond gingen we dineren bij "Karel De Stoute" in het Patershol in Gent. Chef Thomas De Muynck schotelde ons een heerlijk 3-gangenmenu voor.

Bij het aperitief kregen we als hapje een tartaar met zoet-zure venkel en ras-al-hanout en een kippespiesje met een soyadip.

Voor het aperitief koos ik uit het ruime gamma gin een Monkey 47. Deze exclusieve gin maakt men in het zwarte woud. Heerlijk!
Het voorgerecht was een kort gebakken tonijn met aziatische aubergine. Het smakenpallet van dit prachtig, geserveerde gerechtje was subliem!

Na deze heerlijke start, werd ons het hoofdgerecht geserveerd: Wijting met Dijonaise, geplette aardappeltjes en venkel. Eenvoudig, maar goed op smaak gebracht.
Als afsluiter kregen we een dessert met aardbeien, rabarber en chocolademousse. Dit was de enige valse noot in het menu. De chocolademousse was heel bitter en paste voor mij niet zo goed bij de aardbeitjes en de rabarbermousse.
Ondanks het mindere dessert hebben we heel lekker gegeten bij Karel De Stoute. Voor herhaling vatbaar.

maandag 3 juni 2013

Death ever after

Enkele regenachtige weken wentelden me opnieuw in een herfstsfeertje. Boeken lezen dus onder het dekentje en weinig tijd om achter de naaimachine te kruipen.

Net op tijd kwam het laatste boek in de Sookie Stackhouse-reeks uit: Death ever after.
Opnieuw neemt Charlaine Harris ons mee naar Southern Bon Temps en het spannende leventje van Sookie Stackhouse. Zoals de andere boeken in de reeks heb ik ook dit laatste verslonden! Het einde was een beetje verspelbaar, maar toch werd dit opnieuw heel mooi ingekleed door deze fantastische schrijfster.
Uitkijken maar naar seizoen 6 van de serie "True Blood" (gebasseerd op deze boeken) en zo blijft Sookie toch nog een beetje langer bij ons!