vrijdag 24 mei 2013

Vlindertaart

Mei is een drukke verjaardagsmaand en dus mocht ik gisteren opnieuw aan de slag. Deze keer kreeg ik carte-blanche en hoewel dit heel makkelijk kan klinken geeft een wereld van opties je best wel wat keuzestress.

Aangezien de jarige ontzettend graag gaat wandelen in de natuur besloot ik een vlindertaart te maken, afgewerkt met bloemetjes. Ik maakte gebruik van extra veel fleurige kleurtjes, passend bij Anneleen's kleurige persoonlijkheid (en hopende de lente hier een beetje mee in huis te brengen).


Gelukkige verjaardag Anneleen! Geniet ervan met volle teugen!

dinsdag 21 mei 2013

Amy Atlas, the queen of dessert tables

Op woensdag 1 mei had ik een verjaardagsfeestje in petto voor "het lief" zijn verjaardag. Onder het motto: 'we doen eens iets anders', besloot ik voor een heuse dessert table te zorgen.

Wie dessert table zegt, zegt Amy Atlas. Deze vindingrijke dame en stijlpioneer zorgt ervoor dat elke dessert table er nog heerlijker uit ziet.
De queen of dessert tables heeft haar eigen zaak in Amerika en heeft ondertussen ook dit fantastische boek geschreven: "Sweet Designs". Hierin reikt ze enkele ideetjes aan qua thema's, kleuren die kunnen gebruikt worden en vooral veel recepten.
Zo kan iedereen onmiddellijk zelf aan de slag. Ofwel maak je een van de dessert tables van Amy na ofwel laat je je inspireren door haar creativiteit. Helaas is het boek momenteel enkel in het engels te verkrijgen.

Meer leuke ideetjes kan je vinden op de blog van Amy: http://blog.amyatlas.com/.

maandag 20 mei 2013

Sweet 16

Vorige week werd Lotte 16 jaar en dat wordt vandaag gevierd! De jarige koos voor een roze taart en er moest een grote strik op komen. Ook de vulling mocht roze zijn en dus werd er voor frambozenbavaroise gekozen.



Happy sweet 16th Lotte! Geniet van het feest, de aandacht...en de taart!

dinsdag 14 mei 2013

Het allereerste rokje is een feit!

Het is EINDELIJK zover: het allereerste rokje is van mijn naaimachine gerold! De meesten onder jullie zullen zich wel afvragen waarom het zolang geduurd heeft? Wel, dat kwam door mijn grote "faalangst" om mijn eerste rits in te zetten. Nodeloze zorgen want de rits was echt een makkie.
Het werd dus een A-lijn rokje zonder voering mét beleg voor mijn kleine nichtje. Het rokje zelf is echt wel niet moeilijk, maar met het beleg heb ik toch nog wat probleempjes. (nota aan mezelf: raad vragen aan de dames van Sewing is fun)
Nu het rokje nog passen bij mijn nichtje en dan beginnen aan een zomers rokje voor mezelf, misschien komt de zon daarmee wel terug in't land.

zondag 12 mei 2013

Hello Kitty-taart voor Youna

Vandaag viert Youna haar Lentefeest en daar hoort natuurlijk een lekkere en mooie taart bij. Zoals het een meisje betaamt is roze en Hello Kitty een welkom thema.
De bovenste taart werd, zoals gevraagd, gevuld met chocolademousse, de onderste biscuit met frambozenbavaroise.

Een heel fijne dag toegewenst Youna! (en smakelijk)

zondag 5 mei 2013

Homemade Balls & Glory

Toen Wim Ballieu voor het eerst op tv verscheen, was ik niet onmiddellijk een van zijn grootste fans. Dit veranderde enigzins na een etentje bij Balls & Glory in Gent.

Via facebook ging ik ook in op Wim's vraag om een recept te testen voor zijn nieuwste kookboek 'Het gehakballen kookboek'. Een vraag die ik met plezier inwilligde. Nu zijn boek verschenen is, ben ik een echte balls-liefhebber geworden! Het is een heel toegankelijk kookboek geworden, met recepten die niet té langdradig zijn uitgeschreven, maar toch voldoende info bevatten voor de hobbykoks onder ons.

Vanavond stond zijn Balls & Glory-stoemp op het menu (ondanks het warmere weer vandaag) met een klassieke gehaktbal en de bruine balls & glory-saus. Heerlijk! Als je de ingrediënten van de saus leest, zal je misschien eerst een beetje verbaasd zijn, maar ze smaakt echt heel lekker en past perfect bij de gehaktbal en de stoemp.
Op naar het volgende Balls & Glory-gerecht dat hier op tafel zal verschijnen!

vrijdag 3 mei 2013

Cookie-time!

Voor de dessert table vulde ik ook een cookie-jar met heerlijk zelfgemaakte koekjes. Ik maakte met het koekjesdeeg eveneens "koekjeslepels" om in de koffie te roeren.
Ingrediënten:
  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 1 ei
  • 400 g patisseriebloem
  • 1 eetlepel vanille-essence
Extra benodigdheden:
  • Koekjesuitstekers
Bereiding:
  • Doe de boter (op kamertemperatuur) en de suiker in de mengkom van je keukenrobot en laat deze twee goed mengen tot ze een zalvige massa vormen.
  • Voeg het ei toe, samen met de vanille-essence en laat alles goed mengen.
  • Als laatste doe je de patisseriebloem bij het mengsel.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half dagje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter.
  • Gebruik de verschillende uitstekers om de koekjes uit te steken.
  • Bak de koekjes ongeveer 15minuutjes tot de randjes goudbruin zijn. (Blijf een beetje in de buurt want afhankelijk van de grootte en dikte van de koekjes kan de baktijd minder of meer zijn.)
Ook een leuke activiteit samen met de kindjes.

donderdag 2 mei 2013

Charlottetaart

De Charlottetaart was de topper van mijn dessert table gisteren. En dan deel ik graag het recept van deze mooie en lekkere, maar eveneens luchtige taart.

Ingrediënten:

Voor de vanillegénoise:
  • 75 g bloem
  • 30 g aardappelzetmeel
  • 150 g suiker
  • 3 eieren
  • 3 eierdooiers
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
Voor de frambozenmousse:
  • 500 ml slagroom
  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 g gepureerde frambozen
  • 120 g poedersuiker
  • sap van een halve citroen
Voor de afwerking:
  • Boudoirs
  • Vers fruit
  • Een mooi lint
Bereiding:

Vanillegénoise:
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem van de bakvorm met een ingevet stuk bakpapier.
  • Zeef het aardappelzetmeel en de bloem in een schaal en zet apart.
  • Klop de suiker, eieren, eierdooiers en het zout los in een kom en verwarm het mengsel al kloppend au bain-marie tot het lauwwarm voelt.
  • Haal de kom van het waterbad en klop met de mixer op middelhoge snelheid tot de eiermix zachtgeel van kleur en verdrievoudigd is.
  • Zeef de bloemmix in drie delen boven de eiermix en spatel telkens tot je geen droge ingrediënten meer ziet. 
  • Doe het mengsel in de bakvorm en zet ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven.
  • Stort meteen op een rooster en laat de génoise volledig afkoelen.
Frambozenmousse:
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Leg de gelatine in een beetje koud water.
  • Roer de vruchtenpuree met de poedersuiker en het citroensap door elkaar tot de suiker is opgelost en voeg dan de gelatine erbij.
  • Zodra de massa dikker wordt, roer je de opgeklopte slagroom erdoor.
Afwerking:
  •  Bedek de bakvorm aan alle kanten met plasticfolie en laat de folie genereus aan de zijkanten lopen. Zo zal je straks de cake eruit liften.
  • Leg een génoiselaag op de bodem en bedek met de frambozenmousse.
  • Herhaal met nog een laag cake en frambozenmousse en laat de cake een paar uur opstijven in de koelkast.
  • Til de cake aan de folie uit de bakvorm en zet hem op een cakeplateau of bord. De cake hierna nog verhuizen zal uiterst moeilijk zijn door de boudoirs die de zijkanten bekleden.
  • Duw voorzichtig boudoirs tegen de rand. Gebruik eventueel icing of botercrème als de koekjes niet blijven zitten.
  • Vul de top met vers fruit en geef Charlotte een mooie strik.

woensdag 1 mei 2013

Een geslaagd verjaardagsfeestje! Een geslaagde dessert table!

Mijn allereerste dessert table en ze was zeker en vast geslaagd! Een superfeestje en ik laat de foto's voor zich spreken!
 Red Velvet Cupcakes.
 Koekjes in de vorm van koffielepeltjes voor bij de koffie.
Verjaardagstaart: biscuit gevuld met chocolade, je moet altijd een taart bakken die bij de jarige in de smaak valt. (een taart versieren voor een volwassene is niet zo makkelijk als voor kinderen!)
 Madeleintjes.
Kokosrotsjes.
 Charlottetaart.
Appelflapjes.

Moraal van het verhaal: Een desser table vraagt heel veel tijd, maar zorgt ook voor heel veel voldoening! En je kan tijdens het feestje gewoon gezellig aan de tafel zitten bij je gasten!