zaterdag 28 december 2013

Kerstbuche-fiasco of kerstmirakel?

Zoals eerder al verteld mocht ik op kerstavond voor het dessert en het gebak zorgen. Het dessert en deel 1 van het gebak, de tiramisutaart, waren meer dan geslaagd en daar heb ik me ook niet al teveel zorgen in moeten maken. Gebak deel 2, de gemakkelijke kerstbuche van Jeroen Meus, werd een andere zaak!

Aangezien ikzelf niet graag creme au beurre lust (en ik zeker en vast niet de enige ben), wou ik het receptje van Meus uitproberen aangezien hij een lekkere chocolademousse gebruikt. Helaas, ondanks het mooi opvolgen van het receptje, kreeg ik 3 x te maken met geschifte room. Ik moest dus op het allerlaatste moment (time was ticking away very fast!) nog wat improviseren met wat nog in de frigo was te vinden.

Ingrediënten:
  • 250 g diepgevroren rode vruchten
  • 1 scheutje crème de framboise
  • 40 g suiker
  • 3 eieren
  • 75 g suiker
  • 75 g bloem 
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 3 eiwitten
  • 3 eetlepels suiker
  • 50 g chocolade
  • 250 g mascarpone
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • scheutje melk
Bereiding:
  • Laat het rood fruit ontdooien door het in een zeef te laten uitlekken.
  • Klop de 3 eiwitten op met de 3 eetlepels suiker tot het eiwit pieken vormt. Laat ondertussen de 50 g chocolade au-bain-marie smelten en meng onder het opgeklopte eiwit. Laat opstijven in de koelkast.
  • Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine. Giet de 75 g suiker erbij en laat de machine een paar minuten draaien tot je een schuimige en egale bleke massa krijgt.
     
  • Weeg de bloem en schud ze, samen met het cacaopoeder, door een zeef, zodat er geen klontertjes in het beslag terecht komen. Giet de bloem en het cacaopoeder bij het schuimig eiermengsel.
  • Laat de machine draaien tot je een egaal beslag krijgt. Roer er nog even in met een pannenlikker.
     
  • Verwarm de oven voor op 210°C. Bedek de vlakke ovenschaal met een vel bakpapier. Spatel het beslag in de ovenschaal en verdeel het gelijkmatig met een kleine spatel. Zet de schaal in de hete oven van 210 °C gedurende 7 tot 8 minuten.
  • Verwijder heel voorzichtig het vel bakpapier en laat de luchtige biscuit afkoelen.
     
  • Neem een pannetje en schep de 40 g suiker in een mengschaal en giet er het sap van het rood fruit bij. Breng het mengsel zachtjes aan de kook, tot je een fruitige suikersiroop krijgt. Schenk er een scheut ‘crème de framboise’ bij en roer. Laat de siroop wat afkoelen.
     
  • Leg de chocoladebiscuit op je werkblad. Leg de kortste zijde naar je toe. Strijk met een keukenpenseel een laag van de fruitsiroop over het biscuit.  Spatel daarbovenop een laagje van de chocolademousse. Laat een deel van de bovenste kant van het biscuit vrij.  Verdeel het uitgelekt rood fruit over de chocolademousse. Rol het gebak voorzichtig op tot een strakke stronk. Begin te rollen bij de tafelrand.
  •  Doe 250 g mascarpone in de kom van je keukenrobot en klop de mascarpone op met 3 eetlepels poedersuiker en 2 eetlepels cacaopoeder. Voeg een scheutje melk toe en klop het mengsel nog eens een laatse keer op.
  • Smeer de opgerolde kerstbuche in met het mascarponemengsel en trek met een vork nerven in de stronk.
  • Werk af  met verkruimelde meringue (sneeuw) en "kerst"-decoratie in suikerpasta (zelf gemaakt of gekocht in een bakwinkeltje).
 
Ondanks de tijdsdruk en de improvisatie is het eindresultaat toch nog geslaagd. Op naar de volgende kerst...en misschien dat het recept van de Jerre dan wel lukt!

1 opmerking: