donderdag 29 november 2012

Flock eens een dino

Deze week is er een heel bijzonder pakje vertrokken uit het Oost-Vlaamse Zottegem naar de andere kant van de taalgrens. Een verrassing voor een kleine jongen, dol op dino's, en een baby-meisje, te klein om al te weten waar ze dol op is.


Op het t-shirtje voor Loïc, koos ik voor deze schattige dino. Voor kleine zus, vond ik dit lieve uiltje wel iets hebben.


Ik hoop dat de twee kapoentjes er heel tevreden mee zijn...




donderdag 22 november 2012

Maffiaballetjes van Jeroen Meus

Vorig weekend was het nog eens zover: ik maakte de héérlijke "maffiaballetjes" van Jeroen Meus nog eens klaar.

Wie ze nog nooit gemaakt heeft, weet niet wat ie mist! Dit is echt een superlekker gerechtje dat zowel jong als oud zal smaken. Voor wie ook wil smullen, volgt hier het receptje van Meus (met hier en daar een aanpassing/aantekening van mezelf)

Ingrediënten:

Voor de balletjes:
  • 1 grote ui 
  • 1 teentje look
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse oregano
  • 800 g gemengd gehakt (kalfs-varken)
  • 1 ei
  • 1 blaadje verse salie
  • 4 eetlepels paneermeel
  • olijfolie
  • 1 klontje boter
  • zout
  • peper 
Voor de saus:
  • 1 grote ui
  • 2 sneetjes gezouten spek
  • 1 bakje kerstomaten
  • 800 g tomatenvlees of passata (blik of brik)
  • 1 teentje look
  • 1 koffielepel sambal
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse oregano
  • rode wijn
Ook nodig:
  • 400 g penne
  • 2 bolletjes mozzarella (buffelmozarella)
  • 1 bussel basilicum

Bereiding:
De balletjes :
  • Hak de rozemarijn, oregano en salie fijn (als je geen verse kruiden in huis hebt, kan je ook de gedroogde versie gebruiken, maar de smaak is toch een tikkeltje anders)
  • Stoof de versnipperde ui en geplette look aan in een beetje olijfolie 
  • Doe het gehakt in een mengschotel voeg het ei, het paneermeel, de versnipperde kruiden en de gestoofde snippers ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met voldoende peper van de molen en zout. 
  • Rol balletjes van het gehakt en bak de balletjes zodat ze een goudbruin korstje krijgen.
  De saus:
  • Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in. Versnipper de ui en stoof deze aan op een matig vuur.
  • Voeg er geplette knoflook aan toe, een theelepel sambal en het gezouten spek dat je in fijne stukjes hebt gesneden. Laat alles even verder stoven.  
  • Na een paar minuutjes blus je dit mengsel met een bodempje rode wijn.
  • Laat de alcohol even verdampen en voeg er de tomatenpulp aan toe. Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano. Laat alles zo’n kwartiertje verder pruttelen op een matig vuur.
     
  • Snij de kleine kerstomaten in halfjes en voeg ze toe aan de pruttelende saus.
  • Kook ondertussen de penne beetgaar in gezouten water, zoals aangegeven op de verpakking.
  • Laat de penne uitlekken en stort de pasta in een ruime ovenschotel
     
  • Giet daarover de saus met gehaktballetjes. Vis er de takjes kruiden uit.
  • Zet de ovengrill op
     
  • Snij het bolletje buffelmozzarella in dikke sneetjes en verdeel ze royaal over de schotel.
     
  • Schuif de schotel onder de hete grill en laat de kaas ongeveer 10 minuten gratineren.
     
  • Werk de schotel af met enkele blaadjes verse basilicum.
Smullen maar!

dinsdag 20 november 2012

Sjaal met kabelmotief

Sinds kort ben ik terug aan het breien geslagen...en dit voor het eerst sinds het 3e leerjaar. (jaja, we worden oud!)

Na twee schattige, maar eenvoudige sjaaltjes voor mijn nichtje en neefje ben ik begonnen aan een sjaal voor gevorderden uit het boekje "Libelle Creatief" (Nummer 47, Herfst/winter 2012).


Voor het eerst maakte ik een breiwerkje met een kabelmotief. Na de vakkundige uitleg (en het naast me zitten bij de eerste naalden) van mijn mama, kon ik aan de slag. En hoewel dit een sjaal voor "gevorderden" was, is het me toch aardig gelukt...al zeg ik het zelf!


zondag 18 november 2012

Appelmuffins

Niets gezelligers op een zondag dan de heerlijke geur van versgebakken muffins die in de keuken ronddwaalt.

Ingrediënten:
  • 400 g zelfrijzende bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 125 g boter
  • 150 g bruine suiker
  • 25 cl melk
  • 2 eieren
  • 1 jonagoldappel
  • een snuifje kaneel (naar smaak)


Bereiding:
  • Meng de zelfrijzende bloem, de suiker en het bakpoeder
  • Smelt de boter op een zacht vuur. Opgelet, laat ze niet kleuren!
  • Meng de melk bij de bloem, suiker en bakpoeder en meng alles goed met de mixer of de keukenmachine.
  • Voeg de 2 eieren en de gesmolten boter bij het mengsel en laat alles goed mengen.
  • Schil de appel en snij in kleine stukjes
  • Bepoeder de appelstukjes met een flinke snuif kaneel.
  • Meng de appelblokjes onder het muffinbeslag
  • Verdeel het muffinbeslag over de papieren cups en plaats het bakblik in de hete oven van 210°C.
  • Bak de muffins gedurende 20 min.
  • Laat de appelmuffins afkoelen en serveer met een beetje bloemsuiker 


zaterdag 17 november 2012

Zakdoekdoos met een jasje

Met een restje stof van de kussentjes die ik voor mama had gemaakt, besloot ik een bijpassende omkeerbare zakdoekdooshoes te maken.  Het patroon voor deze hoes is gewoon de zakdoekdoos die opengevouwd is.

Knip twee rechthoeken stof van 38 op 27cm. Teken het patroon op de binnenkant van beide stofjes. Leg beide rechthoeken met de goede kanten van de stoffen op elkaar en speld vast op de hoekjes van de vierkante uitsparingen.


Stik nauwkeurig op het ovaal .


Knip de binnenkant van het ovaal weg met een kartelschaar. Knip zo dicht mogelijk tegen het stiksel, zonder het stiksel te raken.


Keer de ene stof door het ovaal, zodat de stoffen met de verkeerde kanten op elkaar liggen.
 

Rol de naad tussen duim en wijsvinger tot de naad mooi bol staat.


Strijk het ovaal plat en doorstik het op een paar millimeter van de rand. Om mooi overal even ver van de rand te stikken, leg ik het midden van mijn naaivoet gelijk met de rand van de ovaal, maar de naald zet ik uit het center, zodat ze in de stof terechtkomt. 



Trek de stoffen uit elkaar en vouw van elke stof de vier hoeken tot een driehoek door de getekende punten exact op elkaar te spelden. Stik op die lijnen en strijk de driehoeken plat.


Speld de driehoeken van deel 1 tegen de korte kant van de hoes.


Speld de driehoeken van deel 2 tegen de lange kant van de hoes.



Draai beide stoffen met de verkeerde kanten tegen elkaar. Speld rondom en stik de hele onderrand vast op 1 cm. Knip het teveel aan stof af vlak naast het stiksel.
 

Werk de onderrand af met een biaislint.


En het omkeerbare zakdoekdoosjasje is af!




zondag 11 november 2012

Chocomousse

Het recept voor een lekkere en luchtige chocomousse.

Ingrediënten:
  •  100g bittere chocolade
  •  4 eiwitten
  •  125g suiker
  •  enkel druppeltjes citroensap

Bereiding:
  • Smelt de chocolade au-bain-marie
  • Klop de eiwitten met enkele druppeltjes citroensap stijf tot het pieken vormt
  • Klop er lepel voor lepel de suiker door en klop verder tot het eiwit mooi glanst
  • Spatel de lichtjes afgekoelde chocolade door het eiwit
  • Laat opstijven in de koelkast

zaterdag 10 november 2012

Voetbalster

Vandaag mocht ik mijn keuken nog eens omtoveren tot een klein slagveld om de 5e verjaardagstaart te maken voor Seyno.  Als toekomstige voetbalster, was het thema voor de taart snel gekozen.

Ik koos voor een klassieke cake met als vulling boterroom en een lekkere biscuit met chocomousse.


Aangezien Seyno en zijn papa fan zijn van Anderlecht, kon paars-wit niet ontbreken op de taart. Het kleine voetballertje werd waarheidsgetrouw op een groene "grasmat" geplaatst. Deze etage werd op een taart geplaatst die met blauwe rolfondant werd bekleed en versierd met kleine sterretjes. 


Als extraatje maakte ik een bolvormige voetbaltaart, eveens afgewerkt met het paars van Anderlecht.


Gelukkige verjaardag Seyno!


zondag 4 november 2012

Nog eens tijd voor de naaimachine

Vandaag was het eindelijk nog eens zover! Tussen het werk, de huishoudelijke taken, de drukke sociale kalender en het breien door, had ik vandaag eindelijk nog eens tijd om enkele uurtjes achter de naaimachine door te brengen.

Veel ideetjes, veel plannen, maar vandaag heb ik enkel tijd uitgetrokken om voor mijn mama kussentjes te maken en dit met het stofje dat we vorige week samen zijn gaan kopen.


Drie kussentjes zijn al van de machine gerold en hopelijk kan ik deze week nog wat tijd vrijmaken om de set compleet te maken.

vrijdag 2 november 2012

Balls & Glory met Wim Ballieu

Een dagje verlof, een dagje Gent...en waarom dan eens niet gaan lunchen bij Wim Ballieu in de Sint-Jacobsnieuwstraat. Onmiddellijk werd ons duidelijk dat we niet de enige waren met dit idee en we hadden dan ook veel geluk dat we toch nog een lekker gevulde gehaktbal konden verkrijgen. (noot aan onszelf: als we nog eens gaan lunchen bij Wim, zullen we toch vooraf maar even reserveren)

Balls & Glory is een gezellig lunchadresje waar de ouderwetse boerenkost op een heel moderne manier wordt geserveerd. De echte Vlaamse gehaktbal, gevuld met een lekkere, pittige vulling en dit vergezeld van heerlijke stoemp of coleslaw.



Ik koos voor de gehaktbal gevuld met champignon-truffel vergezeld van stoemp. Het lief ging voor de gehaktbal met ham-prei en de coleslaw. Overheerlijk!


Wim Ballieu koos voor een heel tof en toegankelijk concept. Als je beslist om ter plekke de 'Glory Balls' te verorberen, kan je plaatsnemen aan de lange tafels, wat van een lunch bij Wim een echt sociaal gebeuren maakt. Afhalen kan uiteraard ook!

En dan is Dhr. Ballieu ook nog eens een heel sympathieke en joviale kerel! Een lekkere lunch, een gesigneerd boek en samen op de foto! Mijn dag is alweer geslaagd!