maandag 29 oktober 2012

Stof voor durf-het-zelvers

En sinds gisteren is het eindelijk zover: ik heb het boek "Stof voor durf-het-zelvers" eindelijk in huis! Griet De Smedt, van ons sewing is fun-naaiclubje, stond mee aan de wieg van dit supertoffe boek! Echt een hebbeding voor de beginnende, zoals mezelf, of de meer ervaren naaisters onder ons.

Uit het boek ga ik zeker en vast de kaptrui, een van de jurkjes met verschillende variaties, de omkeerbare top en de strandmat maken. Maar, en ik hoop dat ik hiervoor al de nodige 'skills' heb, ik sta vooral te springen om mijn favoriet uit het boek te maken: het vlinderdeken. Ik hoop dus stiekem dat er binnenkort weer een schattige baby zal worden geboren waarvoor ik dit prachtstukje kan maken!

Je hoort het: allemaal naar de boekhandel! Ik heb mijn gesigneerd exemplaar alvast in mijn hobbykamer op de boekenplank gezet, bij mijn andere naaiprojectjes en kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan!


zondag 28 oktober 2012

Kip Tikki Masala met gebakken rijst

Zoals vaak in het weekend, probeerde ik gisteren weer eens iets nieuws uit in de keuken. Als grote fan van het gerecht kip tikki masala, had ik het helaas nooit zelf gemaakt...tot gisteren. En het smaakte heerlijk! Ik ging aan de slag met een recept van Jeroen Meus, dat ik zelf een beetje heb aangepast.

Ingrediënten:

Voor de kip 'Tikka Masala'
  • 4 kipfilets
  • 1 dl yoghurt
  • 4 dl kokosmelk
  • 400 g tomatenstukjes in blik
  • 40 g gember
  • 2 rode uien
  • 1 rode chilipeper
  • 3 teentjes look
  • 1 limoen
  • 1⁄2 eetlepel kurkumapoeder
  • 1⁄2 eetlepel garam masala
  • 1 eetlepel pasta 'tandoori'
  • 1 eetlepel rode curry
  • scheutje arachideolie
Voor de rijst
  • 200 basmati
  • ui
  • scheutje arachideolie 

Bereiding:
  •  Snij de kipfilets in brede repen, en doe ze in een mengschaal.
  • Schep de yoghurt over de stukken kip en voeg de garam masala toe.
  • Doe er de vuurrode tandooripasta, de rode currypasta en het kurkumapoeder bij.
  • Rasp wat zeste van de limoen erbij. Snij de limoen middendoor en pers de helft van het sap bij het kruidige yoghurtmengsel.
  • Meng alles en laat de kip marineren.
  • Pel de teentjes look en snipper de chilipeper grof. Schil het stukje gember en snij de knol in stukjes. Doe alles in de blender en mix fijn.
  • Schenk een scheutje arachideolie in de pan en verhit ze op een matig vuur. Haal de stukken kip uit de marinade. (Veeg de yoghurtmarinade er een beetje af.) Bak de repen kipfilet kort aan beide zijden.
  • Pel de rode uien snipper ze fijn.
  • Doe de kip na enkele minuten in een apart schaaltje.
  • Stoof de snippers rode ui in de pan met aanbaksels van de kip. Voeg er nog een extra scheutje arachideolie bij. Roer regelmatig, zodat de ui niet aanbrandt.
  • Doe ook de gemixte smaakmakers uit de blender erbij. Blijf roeren.
  • Schenk de stukjes tomaat uit blik in de pan en schraap de aanbaksels met een houten lepel los.
  • Giet de kokosmelk erbij. Roer in de pan tot je een egale saus krijgt.
  • Zet het vuur lager en voeg de stukken kortgebakken kip toe.
  • Laat de kip ‘Tikka Masala’ nog 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Snipper de ui in fijne stukjes.
  • Neem een kookpot en verhit er een scheutje arachideolie in.
  • Stoof de stukjes ui kort en voeg dan de rijst toe. Roer en laat de korrels kort bakken.
  • Schenk dubbel zoveel water als je rijst gebruikte in de pot. (1/3 rijst en 2/3 water)
  • Zet het deksel op de pot en gaar de rijst op een zacht vuur. Kruid bij naar smaak.



zaterdag 27 oktober 2012

Nieuwe stofjes

Deze morgen trok ik samen met mijn mama op stoffenjacht in Gent. We kwamen op onze speurtocht terecht in de stoffenkamer. En hoewel ik me een beetje heb moeten intomen, heb ik toch 4 leuke stofjes gevonden!


De plannen voor de stofjes zijn als volgt: kussensloopjes maken voor in de zetel van mijn ouders, een keukenschort en een rokje. Hopelijk kan ik snel de tijd vinden om enkele uurtjes aan mijn naaimachine te zitten. Maar eerst mijn breiproject tot een goed einde brengen!

zaterdag 20 oktober 2012

Happy days met Sofie Dumont

Vandaag kwam ik een van mijn geliefde koks tegen: Sofie Dumont! Ik kende haar al van de verkiezing "Lady Chef of the Year 2009" en werd echte fan van haar programma "Goe Gebakken". Er staan dus al 2 boeken van deze klassevolle dame in mijn boekenrek en vandaag is daar nog eentje bijgekomen. "Happy days met Sofie Dumont". Een kookboek opgedeeld in thema's. Sofie kookt voor: een vrije dag, barbecue, babysitten, voor de open haard, full option romantiek,... Makkelijke, lekkere en snelle gerechten.

Hoewel ik niet zo een grote fan ben van het nieuwe kookprogramma van Sofie op VTM, blijft dit toch echt een grote madam voor mij. De recepten die ik van haar heb uitgeprobeerd (grotendeels uit haar Goe Gebakken boeken) zijn steeds heel erg in de smaak gevallen en ik ben ervan overtuigd dat de receptjes uit dit nieuwe boek dat ook weer zullen doen!

Smakelijk Sofie!



Fifty shades of Grey

Na reviews in de krant en de vriendinnen en collega's die over dit boek bleven doordrammen, besloot ik 2 weken geleden om "Vijftig tinten grijs" ook maar eens een kans te geven.

En hoewel de boeken van E.L. James geen literaire meesterwerken zijn, het komt eerder in de buurt van een met seks doorspekt bouquetreeksromannetje, mocht ik na amper 4 dagen al aan boek 2, vijftig tinten donkerder beginnen en heb ik sinds gisteren boek 3, vijftig tinten vrij, uitgelezen.

En laat ons wel wezen, hoewel vele vrouwen met rode wangen de boeken op de trein zitten te lezen, weggestopt achter hun krant, is dit geen boek om je over te schamen. De boekenreeks heeft honderduizenden vrouwen in Amerika en Groot-Brittanië in de ban gehouden en werd recent ook in het Nederlands vertaald. Met deze boeken hebben vrouwen blijkbaar weer dé ideale gesprekstof gevonden.
En waar gaat het nu eigelijk allemaal over?

"Vijftig tinten grijs vertelt hoe de jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze miljardair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is te rijk en te hoog gegrepen voor haar. Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt.

Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Anastasia geniet aanvankelijk zeer van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omgeeft. Maar meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk."

En de laatste zin van deze beschrijving is meer dan correct. Eens je de boeken begint te lezen, of je nu een grote lezer bent of niet, je zal ze verslinden! Laat me stellen dat ik de laatste 2 weken nooit op tijd in bed ben gekropen, want ik kon het boek moeilijk opzij leggen. 

Een aanrader voor een ontspannen leesmoment!

Dagelijkse Kost 4

Als grote fan van Jeroen Meus (al sinds zijn prille begindagen bij VTM "Met Meus & Vork"), ben ik heel blij dat ik mijn collectie kookboeken van Jeroen verder heb kunnen uitbereiden.

Na deel 1, 2 en 3 kon natuurlijk deel 4 niet ontbreken op mijn boekenschap.


Net zoals in deel 3, kan je ook in deel 4 recepten opzoeken aan de hand van een lijst ingrediënten. Heel handig!

Enkele receptjes had ik reeds gemaakt nadat ze op tv werden getoond, zoals de honingcake met appel. Maar de volgende lekkernijen zullen een dezer dagen zeker op de tafel getoverd worden: boerenworst met mosterdpuree en gebakken ui, tomatenroomsoep met kip en dragon en de frisse citroentaart.

Ik kijk alvast uit naar Dagelijkse Kost 5 meneer Meus!

woensdag 17 oktober 2012

Pompoenpuree


Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1/2e kilogram vruchtvlees van een pompoen
  • 4 grote aardappelen
  • 1 grote ajuin
  • 200 ml kippebouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook
  • peper, zout en nootmuskaat
Bereiding:

  • Stoof de ajuin en de look aan in een beetje boter
  • Voeg de stukjes pompoen toe (niet te grof gesneden)
  • Voeg de kippebouillon toe, het is niet de bedoeling dat de pompoenstukjes volledig onder water staan.
  • In een ander kommetje de aardappeltjes koken
  • Als de pompoen gaar is, haal je de het laurierblad eruit
  • De pompoenstukjes en de aardappelen uit de bouillon vissen en in de blender doen
  • Voeg zout, peper en muskaatnoot toe
  • Alles goed mixen en bijkruiden indien nodig.

zondag 14 oktober 2012

En nog even tijd voor een tshirtje

Na al het harde werk van de verjaardagstaarten en de gewone huishoudelijke taken die ook nog moesten worden opgenomen, had ik toch eventjes de tijd om nog een tshirtje te flocken.

Voor kleine Lente mocht ik het schattige lieveheersbeestje (dat model stond op haar geboortekaartje) tot leven brengen op een gepersonaliseerd tshirt. Hopelijk beleeft ze er veel plezier aan!

* 18 *

Gisteren werden we uitgenodigd op het 18e verjaardagsfeest voor mijn nichtje Tina. Het was geen gewoon verjaardagsfeest, maar een heus verrassingsfeest en...de verrassing was meer dan geslaagd.

Ik heb zelf ook mijn steentje, of zal ik taartje zeggen, mogen bijdragen:




De witte taart was cake met vanillebotercréme, de blauw/groene taart (die het meest in de smaak viel bij mijn op chocolade-verzotte tantes) was een biscuit gevuld met chocolademousse.


Best wel trots op het bereikte resultaat na een 9-tal uurtjes in de keuken te hebben doorgebracht!


dinsdag 9 oktober 2012

Meer dan 24uur in een dag

Er bestaat blijkbaar toch zoiets als té veel hobby's hebben. Niet alleen heb ik sinds kort een heel fijne naaimachine gekocht, waar ik veel te weinig tijd kan achter doorbrengen, ik ben ook verknocht geraakt aan diertjes haken, tshirtjes flocken, cupcakes decoreren, taarten decoreren, koken, bakken, breien (of een poging tot, want mijn allerliefste collegaatje zal me hier toch wat in moeten bijstaan), lezen, serietjes kijken....en tussendoor probeer ik ook nog een beetje sportief te zijn.

Maar gisteren was het dus nog eens tijd voor het leukste naaiclubje aller tijden: "Sewing is fun". Hoewel ik gisteren niet genaaid heb, heb ik zeer veel bijgeleerd over het patronen tekenen en heb ik doorgenomen hoe ik aan een supertof tasje kan beginnen. (Het beginnen zelf moet dus nog gebeuren). Gelukkig heb ik hiervoor dus ook een leuk stofje voor de voering van mijn tasje kunnen kopen bij pand diependaele die kwam verkopen tijdens de bijeenkomst. Dat is toch al iets dat ik van mijn lijstje kan schrappen.

Maar...vandaag kwam mijn collega (diezelfde die me nog meer zal mogen inleiden in de kunst van het breien) met een breiboekje van Phildar aanzetten met ontzettend veel fijne ideetjes en megafluffige en zachte maaksels voor kindjes.

Vandaar dus alweer mijn dilemma: aan wat eerst beginnen?
En zeggen dat ik ondertussen ook nog een spannend boek aan het lezen ben en verschillende Amerikaanse series tracht te volgen (maar waar ik al hopeloos bij achterop ben geraakt).

De conclusie is voor mij heel eenvoudig...er zijn meer dan 24uur nodig in een dag om allemaal gedaan te krijgen waar ik me mee wil bezig houden!

donderdag 4 oktober 2012

Vanillewafeltjes

Op algemeen verzoek van de collega's die vandaag van mijn vanillewafeltjes hebben mogen proeven, volgt hier het recept:


Ingrediënten:
  • 500 g patisseriebloem
  • 400 g boter
  • 200 g suiker, 100g vanillesuiker
  • 6 eieren
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 eetlepel puddingpoeder vanille
  • 1 vanillestokje
Bereiding:
  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Begin met de boter.
  • Zet een kookpot op een laag vuur en smelt hierin de boter. Het is niet de bedoeling dat de boter kleurt, dus hou dit in de gaten.
  • Neem de mengkom van de keukenmachine en doe hierin de bloem en de suiker.
  • Voeg ook het bakpoeder toe en het puddingpoeder.
  • Snij de vanillestok overlangs en schraap uit elke helft de vanillezaadjes. Doe de vanille bij het bloemmengsel.
  • Plaats de mengkom op de keukenmachine en laat ze draaien op lage snelheid. (lukt ook met een gewone ouderwetse mixer)
  • Breek de eieren één voor één in de kom tot je een egaal beslag verkrijgt.
  • Laat de machine een minuutje draaien en schenk er vervolgens de gesmolten boter bij.
  • Laat de machine nog een minuut draaien, tot je het perfecte wafelbeslag krijgt.
  • Zet het beslag minstens een uur in de koelkast. 
De wafels bakken:
  • Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
  • Haal het beslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel een balletje uit.
  • Leg twee balletjes beslag naast mekaar in het wafelijzer en bak ze tot twee goudbruine wafeltjes. Gebruik een prikvork om de wafels uit het ijzer te halen.
  • Leg de gebakken wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen.
  • Bewaar de wafels in een afgesloten koekentrommel.